Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată la Arhiepiscopia Tomisului

Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată la Arhiepiscopia Tomisului

Ionuț Druche

Miercuri, 24 ianuarie, se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Astfel, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 8.00 Sfânta Liturghie, iar de la ora 10.00 slujba Te Deum-ului în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor. Slujba de Te Deum se va oficia și la bisericile din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului. După slujbă, clopotele vor fi trase timp de un minut, în cinstea făuritorilor Unirii Principatelor.

Începând cu ora 11.00, în Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului se va desfășura evenimentul-conferință „Unitatea națională – bază a demnității naționale”.
Conferința va avea tema „Unirea de la 1859 – temei al Marii Uniri din 1918” și va fi susținută de către: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, trei studente ale Facultății de Teologie Ortodoxă, secția Teologie Didactică (Doinița Catrangiu, Elisabeta Chiriac, Cristina Oprea) și lect. univ. dr. Carmen Ciornea, cadru didactic asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ovidius”.
Programul mai conține un recital de poezie susținut de către membrii Cercului teatral din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Dionisie Exiguul” (versuri semnate de către poeții Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Grigore Vieru) și momente muzicale patriotice interpretate de către Grupul vocal „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul”, dirijor arhid. prof. Adrian Clinciu.
Evenimentul este circumscris Anului omagial al unității de credință și de neam din cadrul BOR și este organizat de către Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Universității „Ovidius”, Constanța, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Cuvios Dionisie Exiguul”, Constanța, și radio „Dobrogea”.

Sursa foto și text:

Facebook Arhiepiscopia Tomisului

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *