VIDEO Precizări lămuritoare ale domnului Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, cu privire la necesitatea referendumului din  6 și 7 octombrie 2018

VIDEO Precizări lămuritoare ale domnului Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, cu privire la necesitatea referendumului din  6 și 7 octombrie 2018

Ionuț Druche

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, domnul Vasile Bănescu, a participat alături de Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, între 22 și 23 septembrie 2018 la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Scandinavia. În cadrul acestei întâlniri, domnia sa a făcut câteva precizări despre necesitatea referendumului din 6 și 7 octombrie 2018, cu privire la redefinirea în Constituția României a cuvântului „soți”, în ”bărbat și femeie”.

Astfel, domnul Vasile Bănescu a menționat, printer altele, următoarele:

Este un mesaj scurt pentru că tema acestui referendum este una foarte limpede: acest referendum care va avea loc pe 6-7 octombrie 2018 este rodul iniţiativei a milioane de români, este rodul unei inițiative pornite dintr-o îngrijorare, o îngrijorare legată de asaltul anormalităţii, de asaltul ideologic asupra instituţiei căsătoriei. Este o îngrijorare pornită de la exemple foarte multe din spaţiul european, unde, din păcate, căsătoria a fost trădată în esenţa ei.  Căsătoria este o instituţie milenară, îşi are originea în actul de binecuvântare a lui Dumnezeu atunci când a creat omul, când a creat bărbatul şi femeia. Este o instituţie absolut validă, venerabilă, fără niciun defect intrinsec, nu are defecte lăuntrice instituţia căsătoriei. Noi, uneori, o maculăm, noi, uneori, o trădăm, dar ea este de o importanţă capitală, are raţiuni profund comunitare, sociale, religioase, culturale, nu o putem expune unor atacuri care ar putea-o dizolva.

 

Video integral / Domnul Vasile Bănescu precizări legate de referendumul din 6 și 7 octombrie 2018

(…) acest referendum a fost organizat cu un singur scop: nu de a suprima un drept al cuiva, nu de a ofensa pe cineva, nu este orientat împotriva vreunei minorităţi, vreunei persoane, vreunui drept existent. Are ca scop limpede limpezirea, explicarea absolut clară a noţiunii de căsătorie, care este uniunea liber-consimţită între un bărbat și o femeie. Aşa a fost mereu, aşa trebuie să rămână căsătoria: instituţia fundamentală a societăţii, care are o raţiune fondatoare în procreare, în aducerea la viaţă a altor persoane umane. Noi înşine provenim din căsătoria părinţilor noştri.

Aşadar, vă rog din toată inima să preluaţi mesajul Bisericii Ortodoxe Române, care coincide cu mesajul tuturor bisericilor creştine din România şi să mergeţi la referendum şi să votaţi DA pentru definiţia căsătoriei aşa cum se desprinde ea din noua lege adoptată de Parlamentul României. Acest referendum nu are niciun fel de conotaţie politică. Oricine s-ar fi aflat la guvernare avea datoria fundamentală să onoreze milioanele de oameni care au cerut acest referendum prin organizarea lui.

(…)Este vorba, repet, de protejarea căsătoriei, care trebuie să rămână instituţia deschisă pentru un bărbat şi o femeie. Nu pentru doi bărbaţi, nu pentru două femei, nu pentru un bărbat şi trei femei. Pentru că de aici a plecat necesitatea organizării referendumului, de la termenul soţi. E un termen la plural care înseamnă un număr nedefinit de persoane. Soţi poate să însemne în viziunea unora de astăzi doi bărbați, două femei, trei bărbaţi şi cinci femei şi aşa mai departe, putem imagina orice. E bine să fim limpezi. Cuvântul creştin e un cuvânt limpede şi, cum spuneam şi aseară, Mântuitorul Hristos a fost mereu foarte concis, iar adevărul trebuie să fie reperul fundamental în viaţa noastră.

Vă îndemn, aşadar, inclusiv din partea părintelui patriarh, să mergeţi, dacă puteţi, dacă aveţi acces la o secţie de votare, şi să spuneţi DA căsătoriei şi familiei fondate pe această căsătorie (…).”

Sursă text și video: Cuvântul Ortodox.ro

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *