Troiță donată Colegiului „Mircea cel Bătrân” din Constanța

Troiță donată Colegiului „Mircea cel Bătrân” din Constanța

Ionuț DRUCHE, Ionela SIMULA

Un fost elev al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, promoția 1944, a dorit să facă un gest impresionant pentru instituția de învățământ care l-a pregătit pentru viață. Astfel, Traian Petcu, 93 de ani, cetățean de onoare al municipiului Constanța și fost atlet de performanță, a donat o troiță din lemn Colegiului „Mircea cel Bătrân”.

Traian Petcu a declarat pentru adevărul.ro că gestul său este o dorință din copilărie, pe care a putut să o îndeplinească abia acum: „Am donat această troiță în calitate de fost elev al liceului, în amintirea domnilor profesori și ai elevilor. A fost dorinţa mea să ridic o troiţă în viaţa mea. Asta mi-au cerut şi părinţii, atunci când eram copil. Sunt dintr-o familie credincioasă, eu eram foarte mândru, elev fiind, când puteam să dau o mână de ajutor Bisericii. L-am purtat tot timpul pe Dumnezeu în suflet şi El m-a ajutat mult de-a lungul vieţii mele. După cum vedeţi, am ajuns până la această vârstă”.

Foto: Cuget Liber

Directorul Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Vasile Nicoară, a primit cu bucurie inițiativa fostului elev: „L-am sprijinit pe profesorul Traian Petcu cu tot ce am putut. I-am oferit pentru troiţă un loc lângă tabloul domnitorului Mircea cel Bătrân, unde avem o mică expoziţie cu ilustraţii despre geneza lumii“. Adresându-se fostului mircist, directorul Vasile Nicoară a mai declarat: „Sunteţi un exemplu şi un model pentru copiii noştri şi prin asta ducem mai departe neamul”.

Troița, așezată în interiorul școlii, pe un culoar al elevilor, a fost sfințită astăzi, 28 septembrie 2017, de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. La slujba de sfințire au luat parte elevi, profesori și rude ale acestuia, momentul fiind unul de înălțare sufletească și încărcare duhovnicească.

Cuvintele inscripționate pe placa atașată troiței adresează următorul mesaj:

„Apostolul Sf. Andrei

Patronul Liceului Mircea cel Bătrân

Donație Prof.  Petcu D. Traian,

Elev al Liceului Mircea cel Bătrân, 1935

Cetățean de onoare al municipiului Constanța și Maestru al Sportului.

Sub patronajul Director Prof. Dr. Nicoară Vasile.

Doamne ajută!

Constanța, 2017!”

 

Traian Petcu, cetățean de onoare al municipiului Constanța

Foto: Cuget Liber

Pe 27 aprilie 2017, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, i-a înmânat domnului Traian Petcu titlul de cetățean de onoare al orașului. „Vă mulţumesc pentru ospitalitate şi pentru faptul că m-aţi făcut să trăiesc asemenea momente la 93 de ani. Vă doresc să ajungeţi la vârsta mea plimbându-vă pe la Cazino. Pentru mine este un eveniment supraemoţional şi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns să trăiesc asemenea momente”, a spus Traian Petcu, după primirea plachetei care atestă titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *