Sâmbătă, 11 ianuarie, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, își cinstește ocrotitorul spiritual

Sâmbătă, 11 ianuarie, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, își cinstește ocrotitorul spiritual

Ionuț Druche

Sâmbătă, 11 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieţii călugărești de obşte din Palestina. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, își va cinsti ocrotitorul spiritual și va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, începând cu ora 8.15.

Sfântul Cuvios Teodosie a trăit în perioada secolelor V-VI şi s-a născut în satul Mogarion din ţinutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi. De tânăr a intrat în monahism la o mănăstire din Ierusalim, iar după un timp s-a retras într-o peşteră din apropierea Betleemului şi s-a hrănit numai cu legume şi ierburi sălbatice. Datorită vieţii duhovniceşti îmbunătăţite, în jurul său s-au adunat în scurt timp mulţi ucenici pentru a fi povăţuiţi în viaţa ascetică. De aceea, a construit lângă peşteră o mănăstire, unde a pus bazele vieţii monahale de obşte, fapt ce i-a atras supranumele de „începător al vieţii de obşte”.
Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare s-a mutat către Domnul în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani.

Duminică, 12 ianuarie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Medgidia (cimitirul ortodox), începând cu ora 8.30.

Sursă text și foto: facbook Arhiepiscopia Tomisului

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *