Proiectul „Alege Școala!”. Metode inovative de lucru cu copiii

Proiectul „Alege Școala!”. Metode inovative de lucru cu copiii

Alexandra Drugan

Joi, 21 februarie, preoții angajați în cadrul proiectului “Alege Școala!” s-au întâlnit la Protopopiatul Urziceni pentru a discuta despre activitățile extracurriculare pe care le desfășoară cu copiii, cu scopul de a preveni abandonul școlar și de a oferi o șansă la educație.

Patriarhia Română și Fundația World Vision România derulează proiectul “Alege Școala!“ în perioada aprilie 2018 – aprilie 2021, în 7 comunități din județele Prahova, Ialomița, Constanța, și anume: Vălenii de Munte, Armăsești, Drăgoești, Roșiori, Maia, Rădulești și Medgidia.

La întrunire au participat părintele Florin Marica – consilier patriarhal și coordonator al Proiectului Alege Școala!, Gabriel Mitroi – expert toolkit educațional, Mihai Chira – specialist relații sociale și Preoții din următoarele comunități: Armășești, Drăgoești, Maia, Roșiori și Medgidia.

Părintele Florin Marica, coordonatorul proiectului Alege Școala!, a subliniat că „Prin proiectele pe care le derulează, Patriarhia Română își propune să aducă un strop de bucurie în sufletele copiilor aflați în dificultate, afectați de sărăcia materială sau de lipsa de afectivitate a părinților plecați la muncă în străinătate. Prin valorile spirituale pe care le promovează, Biserica este un factor care nu poate lipsi din actul educativ. Tezaurul axiologic creştin dăruit copiilor şi tinerilor prin actul catehetic nu oferă doar o edificare teologică şi duhovnicească, ci poate contribui decisiv la iniţierea, cultivarea motivaţiei educaţionale şi conturarea profilului psiho-social al copiilor. Aceste proiecte educaționale au rolul de a integra copiii în duhul prieteniei şi al comuniunii, de a le întări încrederea în capacitățile personale și de a le oferi o perspectivă asupra educației, în vederea creșterii și formării pentru viață. Activitățile desfășurate în cadrul proiectului sunt centrate pe copil și sunt caracterizate prin atractivitate, deschiderea către nou, socializarea și cultivarea competențelor. În acest sens, desfășurăm activități cu copiii în școală, prin Programul „Școală după Școală”, în Biserică sau alte spații adecvate pentru derularea activităților de tip „Școala de Duminică” și activități destinate părinților copiilor în cadrul Programului „Școala Părinților”. Astfel, considerăm că prin întărirea colaborării dintre Familie, Biserică și Școală vom reuși să aducem mai multă bucurie și lumină în sufletele copiilor aflați în dificultate și nevoie.”

Copiii învață jucându-se

Părintele Irinel Hordencu, slujitor în Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Medgidia, hirotesit de curând iconom stavrofor, pentru activitățile deosebite pe care le desfășoară cu copiii, le-a împărtășit Preoților din comunitățile ialomițene din experiența sa: “Există o gamă largă de jocuri și ateliere care îmbină latura educațională cu cea catehetică. Pentru a stârni interesul celor mici e nevoie întotdeauna de ceva nou și interesant. Pe copii nu e suficient să îi cucerești, ci să reușești să îi menții aproape și să le cultivi dragostea față de Biserică și față de Dumnezeu. Este o mare bucurie când văd cât de nerăbdători și dornici de cunoaștere sunt cei mici, când se încheie o activitate și așteaptă să afle ce va fi data viitoare.”

Preoții au primit recomandări în ceea ce privește cărțile, revistele pe care le pot folosi ca sursă de inspirație, dintre care amintim: „Hristos Împărtășit Copiilor – ghid catehetic”, „Ne rugăm și despre Dumnezeu aflăm” și „Prin joc, spre viață”.

Proiectul „Alege Școala!” oferă copiilor săptămânal activități educaționale, în Programul „Școală după Școală”, activități extracurriculare, workshop-uri și ateliere educative.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *