Proiectul „Alege Școala, consolidează familia!” – o șansă pentru copiii rămăși singuri acasă

Proiectul „Alege Școala, consolidează familia!” – o șansă pentru copiii rămăși singuri acasă

Mitropolia Moldovei și Bucovinei în parteneriat cu Patriarhia Română a demarat în luna aprilie proiectul „Alege Școala, consolideză familia!”, program pilot de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. Proiectul are ca scop elaborarea și implementarea unui plan de acțiune și măsuri la nivel multiregional pentru prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și menținerea în sistemul de educație a 270 de copii expuși acestui risc, cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Zonele de implementare ale proiectului sunt: județul Botoșani (orașul Bucecea, comuna Ibănești), județul Iași (comuna Deleni) și județul Constanța (orașul Medgidia).

Activitățile creative și recreative au început luna aceasta la Centrul educațional social Sfintii Apostoli Petru și Pavel din Medgidia. 110 copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate au participat la jocurile educative susținute de Părintele Gabriel Mitroi, specialist activități extracurriculare în colaborare cu Părintele Irinel Hordencu.

Odată cu deschiderea noului an școlar, copiii din grupul țintă vor beneficia săptămânal până în luna decembrie a anului 2023 de activități de tip școală după școală, ateliere tematice, Școala de Duminică, programe de consiliere psihologică, școlară și vocațională, concursuri, excursii și de o platformă de comunicare cu părinții. Această platformă are rolul de a facilita comunicarea între școală, părinții plecați din țară și copiii rămași acasă, pentru ca părinții să poată fi informați și să se implice în actul educațional.

Părintele Constantin Naclad, managerul proiectului „Alege Școala, consolidează familia!”, consideră că „programul pilot de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate încearcă să remedieze problematica și disfuncționalitatea care apar în familiile afectate de migrații. Proiectul cuprinde zone care, conform studiilor realizate, au arătat că procentul părinților plecați la muncă în afara granițelor este unul foarte mare, iar consecințele plecării unuia sau a ambilor părinți se reflectă în mod special asupra copiilor, educația acestora având astfel de suferit. Din acest motiv ne-am gândit să intervenim prin metode specifice proiectelor Alege Școala! și să îi ajutăm să rămână aproape de școală, să aibă un viitor mai bun și poată depăși problemele de ordin emoțional care apar. Ne-am bucurat să vedem la nivelul comunităților implicarea și deschiderea primăriilor și școlilor, de care avem mare nevoie, pentru că ne dorim să rezolvăm și problemele legale ale părinților plecați și ale copiilor rămași acasă.” 

Educația copiilor este una dintre direcțiile pe care Biserica Ortodoxă Română pune accent, deoarece ei sunt viitorul poporului din care facem parte. Un copil educat și crescut aproape de Dumnezeu re­pre­zin­tă o piatră de temelie, iar Biseri­ca, prin programele educațional-ca­te­hetice pe care le-a derulat de-a lun­gul timpului: „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege Școala!”, a reușit să reducă fenomenul părăsirii timpurii a școlii și să ofere copiilor suport educațional, duhovnicesc și vo­ca­țional. În anul 2021, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”, Patriarhia Română con­tinuă, prin aceste proiecte, să ofere sprijin copiilor rămaşi singuri acasă, ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate, și să le acorde acestora o șansă nu doar la educație, ci și la dragostea și armonia din Bi­se­rică, familia românilor de pretu­tindeni.

Proiectul Alege Școala, consolidează familia! este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Alexandra Drugan

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *