Prof. Univ. Dr. Radu Ștefan Vergati va conferenția la Constanța

Prof. Univ. Dr. Radu Ștefan Vergati va conferenția la Constanța

Asist. Univ. Dr. Ionuț Gh. Chircalan

Sub patronajul Î.P.S. Prof.Univ.Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanța (FTUOC), în parteneriat cu Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” al Universității “Valahia” din Târgoviște (CCSIDSUVT) și Colegiul „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Constanța, organizează Miercuri, 17 Aprilie 2019, Conferința Națională: 1359 – An de transmutare a Mitropoliei Ungrovlahiei, începând cu orele 18:00, la Curtea Brâncovenească, Str. Vasile Lupu, nr. 43-45, Constanța.

Conferențiază: Prof. Univ. Dr. Radu Ștefan VERGATTI, membru al Academiei Oamenilor de Știință.

Evenimentul aduce în memorie înființarea Mitropoliei Ungrovlahiei petrecută la anul 1359, ce s-a produs prin mutarea la Câmpulung și apoi la Curtea de Argeș a reședinței mitropolitane a Sfântului Ierarh Iachint de Vicina (Dobrogea). Astfel, Eparhia din Vicina, greu încercată de vicisitudini istorice, dispare și ia ființă o nouă mitropolie românească, cunoscută sub numele de Mitropolia Ungrovlahiei, Iachint devenind astfel primul mitropolit al Țării Românești.

Ajutat de domnitorul Nicolae Alexandru și apoi de Vladislav I Vlaicu, Mitropolitul Iachint a înființat noi mănăstiri (Tismana, Curtea de Argeș, Câmpulung-Muscel, Cozia, Snagov, Târgoviște, Bolintin-Deal și Bolintin-Vale, Tânganu, Cotmeana ș.a.), îngrijindu-se totodată și de credincioșii ortodocși din părțile vecine românești, precum Transilvania, unde a trimis horepiscopi ca preoți și călugări. Tot el a revitalizat viața monahală din Țara Românească, prin promovarea modelului athonit, și prin aducerea în Ungrovlahia a călugărului Nicodim (viitorul Sfânt Nicodim de la Tismana). A susținut în egală măsură Mănăstirea Cutlumuș din Muntele Athos, veche vatră monahală românească, pe care a înzestrat-o și unde a trimis călugări „vlahi”.

Mitropolitul Iachint a murit la Curtea de Argeș în anul 1372, după ce „a păstorit cu râvnă, a sfătuit cu înțelepciune și a pătimit cu răbdare și smerenie”, așa cum menționează biograful său. A fost canonizat în anul 2008 și este prăznuit în Biserica Ortodoxă Română la 28 octombrie ca păstor și părinte sufletesc al tuturor românilor dintre Dunăre și Carpați.

Parteneri media: Radio Dobrogea și Lăcașuri Ortodoxe

Organizatori:

Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu, Director al CCSIDSUVT;

Pr.Lect.Univ.Dr. Florin Spanache;

Asist.Univ.Dr. Ionuț Gh. Chircalan.

Informații suplimentare despre eveniment pot fi solicitate la numerele de telefon 0722/947947 și 0744/613613 (persoană de contact: Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu).

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *