Preoti din Cernavoda sub persecutia comunista

Preoti din Cernavoda sub persecutia comunista

In anul 1951, intr-un lot de 22 de persoane arestate de Securitatea din Constanta, se regaseau cinci preoti: Teodor Samoila, Emil Oprisan si Ion Vasiliu slujitori ai bisericii „Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Cernavoda, preotul Filimon Bolocan de la parohia Saligny, jud. Constanta si preotul Stelian Popescu, de la biserica „Sfantul Nicolae Vechi”, din municipiul Constanta. Preotii Teodor Samoila si Ion Vasiliu faceau parte dintr-o organizatie anticomunista, initiata de profesorul Lazar Stefanescu , iar preotii Emil Oprisan, Filimon Bolocan si Stelian Popescu erau considerati de securitate ca fiind simpatizanti sau membri ai Miscarii Nationale de Rezistenta din Dobrogea . Toti au fost judecati si condamnati de Tribunalul Militar Constanta, in anul 1952, pentru delictul de „uneltire contra ordinii sociale .

Preotul Teodor Samoila s-a nascut pe 18 mai 1908, in com. Osmanu, jud. Braila. Dupa absolvirea Seminarului Teologic din Galati, a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Cernauti pe care le-a absolvit in anul 1935, iar in anul 1945 devine licentiat al Facultatii de Drept. A fost hirotonit pe seama parohiei Pantelimonul de Sus, fiind transferat la Cernavoda in anul 1935. Timp de catva ani, pana la arestare, a fost protoiereul Protoieriei Cernavoda. De aici a fost arestat pe 25 august 1951. Dupa ce a fost condamnat la 16 ani de munca silnica, a fost transferat din Penitenciarul Constanta la Aiud, de unde ulterior va fi transferat la Gherla . In urma unei reduceri de pedeapsa, este eliberat pe 2 septembrie 1957 fiind trimis cu domiciliu fortat in localitatea Bumbacari din jud. Ialomita, unde isi va petrece urmatorii patru ani. Dupa revenirea acasa, lucreaza ca jurist consult, pana obtine un post de preot la parohia Corbu, de unde a iesit la pensie.

Preotul Emil Oprisan s-a nascut pe 15 aprilie 1914 in com. Ostrov, jud. Constanta. Orfan de razboi, reuseste sa urmeze cursurile Facultatii de Teologie din Cernauti, pe care le absolva in anul 1938. S-a casatorit in anul 1934 cu Victoria Ilie Baia si a fost hirotonit preot in ziua de 24 decembrie 1935, pe seama parohiei Ostrov, jud. Constanta, unde a slujit pana la 15 octombrie 1943, cand a fost transferat la parohia Cernavoda. A fost arestat pe 22 septembrie 1951 si dupa condamnare a cunoscut Colonia de munca Valea Neagra, penitenciarul Gherla si Colonia de munca Baia Sprie. A fost eliberat pe 15 ianuarie 1957 .

Preotul Ion Vasiliu s-a nascut pe 1 aprilie 1911, in comuna Dorobantu, judetul Constanta. In stadiul actual al cercetarii stim ca a fost absolvent de seminar teologic si licentiat in teologie. A fost numit preot pe 1 februarie 1934 pe seama parohiei Lipnita jud. Constanta , ulterior, fiind transferat la parohia Cernavoda. De aici a fost arestat pe 11 septembrie 1951 si a fost condamnat la trei ani inchisoare corectionala .

Preotul Filimon Bolocan s-a nascut pe 22 noiembrie 1907 in comuna Dumitrovca, jud. Ismail. Dupa absolvirea in anul 1929 a Seminarului Teologic „Melchise-dec Episcopul” din Ismail se casatoreste cu Ecaterina Constantinescu, fiica preotului Radu Constantinescu din comuna Saligny. A fost hirotonit preot in acelasi an pe seama parohiei Hateg, jud. Constanta, unde a slujit pana in anul 1934, cand a fost transferat la parohia Saligny, in locul socrului sau, care trecuse la cele vesnice . A fost arestat pe 11 septembrie 1951 si condamnat la 18 ani munca silnica. De la Penitenciarul Constanta a trecut prin inchisorile de la Aiud, Lugoj si Gherla . A fost eliberat pe 15 noiembrie 1960 si pentru o perioada de aproape trei ani a lucrat ca dulgher. In anul 1964 este numit pe seama parohiei Carvan, jud. Constanta, iar pana la iesirea la pensie in anul 1978, a mai slujit la parohiile Vlahi si Aliman.

Preotul Stelian Popescu s-a nascut pe 19 octombrie 1907, in comuna Perieti, jud. Ialomita. Dupa absolvirea Seminarului „Nifon Mitropolitul” din Bucuresti, in 1929, a fost hirotonit preot in ziua de 16 aprilie 1929 pe seama parohiei Silistra, judetul Durostor. Aici a slujit pana in anul 1940, cand a fost transferat la biserica „Sfantul Nicolae Vechi” din Constanta, fiind numit si Protoiereu al protoieriei Constanta, functie pe care a detinut-o pana in anul 1943 . A fost arestat pe 5 iunie 1951 si condamnat la 20 de ani munca silnica. A cunosctut penitenciarele Jilava, Aiud, Lugoj, Gherla, Galati si lagarul de munca de la Salcia . A fost eliberat pe 15 aprilie 1964 si a fost numit preot in luna noiembrie a aceluiasi an, la parohia Negru Voda. Aici a slujit pana in anul 1972, cand a fost transferat la parohia Cobadin, de unde a si iesit la pensie in anul 1983.

Autor: Ionut Druche

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *