Pe 12 iulie, Biserica Ortodoxă cinstește Icoana Maicii Domnului „Prodromița”

Pe 12 iulie, Biserica Ortodoxă cinstește Icoana Maicii Domnului „Prodromița”

Ionuț Druche

Joi, 12 iulie, în calendarul creștin-ortodox este consemnată sărbătoarea Cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos. Cu acest prilej, joi, începând cu ora 8.00, la schitul Prodromița, IPS Teodosie, împreună cu PS Nikiforos, Episcop de Amorios, au săvârșit slujba Sfântei Liturghie.
Sâmbătă, 14 iulie, tot la schitul Prodromița, Preasfințitul Veniamin Goreanu, Episcop al Basarabiei de Sud, va oficia Sfânta Liturghie.

Icoana Maicii Domnului „Prodromița”

Icoana Maicii Domnului „Prodromița” a fost pictată acum 150 de ani. Dorindu-și din tot sufletul ca și la schitul Prodromul să fie o icoană făcătoare de minuni, monahul Nifon și ucenicul său, Nectarie, au venit din Sfântul Munte la Iași unde au găsit un meșter iconar, Nicolau Iordache, ce a respectat condițiile impuse: spovedanie, post și rugăciune. La un moment dat, după terminarea de pictat a veșmintelor, meșterul iconar a întâmpinat dificultăți la zugrăvirea chipurilor, amânând lucrul până a două zi. Dimineața, după rugăciune, când a vrut să se apuce de lucru, a găsit fețele pictate în mod desăvârșit. De aceea se spune că icoana nu a fost făcută de mână omenească. Mărturia pictorului se află la schitul Prodromul într-un document datat 29 iunie 1863.

Sursă text și foto: Facebook Arhiepiscopia Tomisului

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *