Paul Andreescu, președintele AFDPR Constanța, ne cere sprijinul pentru construirea muzeului „Memorialul Canalului Dunăre – Marea Neagră”

Paul Andreescu, președintele AFDPR Constanța, ne cere sprijinul pentru construirea muzeului „Memorialul Canalului Dunăre – Marea Neagră”

Ionuț Druche

Filiala Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politic din România are nevoie de ajutorul fiecăruia dintre noi, pentru construirea unui muzeu în aer liber la Poarta Albă, în memoria deținuților politic exterminați în urma lucrărilor la Canalul Dunăre – Marea Neagră, între 1950 și 1953. Complexul muzeal va fi ridicat în apropierea actualului Monument Memorial Poarta Albă și va purta numele de „Memorialul Canalului Dunăre – Marea Neagră”.

În cadrul muzeului va fi construită o alee sub formă de cruce, care se va intersecta într-un rondou în mijlocul căruia va fi ridicat „Stâlpul Infamiei”, folosit de Augustin Albon, comandantul cu paza al tuturor lagărelor de pe canal, pentru pedepsirea și umilirea deținuților politic. Pe alee, de la inrarea pe la monument, de o parte și alta a acesteia, vor fi plăci din granit negru pe care vor fi gravate nume și date ale deținuților politic exterminați în lagarele existente de-a lungul canalului. Rondoul va fi și el străjuit cu suporți pe care vor fi gravate nume și date de deținuți politic exterminați. În capătul de Sud al aleei, cel dinspre șoșea, pe un perete din zid, vor fi montate 5 plăci din granit negru cu gravuri ce vor reda aspecte despre munca deținuților. La fel se va termina aleea dinspre Vest. În capătul de Nord al aleei va fi ridicată o troiță. Restul spațiului va fi parc cu flori, arbuști și sculpturi în piatră cu aspecte despre munca și condițiile în care se lucra cu deținuți politic.

Domnul Paul Andreescu, fost deținut politic și președintele Filialei Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, a postat pe pagina sa de facebook un mesaj tuturor celor care le pasă de trecutul, dar și de viitorul acestei țări:

Ne adresăm celor mulți și neavuți, ca din respect pentru valorile neamului exterminate de sistemul comunist la lucrările canalului Dunare – Marea Neagră între anii 1950 – 1953 și pentru asumarea istoriei, să contribuie cu 1 leu, cu 2, cu 3, cu cât vor putea, pentru construirea muzeului. Noi ne obligăm să publicăm pe site-ul asociației fiecare leu primit în cont și fiecare leu cheltuit, postând extrase de cont și actele justificative (facturi) emise de către cei care vor executa lucrările.

Poporul acesta are datoria să îi cinsteasca pe cei vrednici și curajoși, exterminați pentru că și-au iubit țara și neamul și și-au apărat credința; să scoată la lumină adevarul despre ororile săvârșite de unii împotriva altora; să ridice monumente și locuri de rugă și de cinstire în memoria celor bravi și demni; să lase urmașilor mărturii ale celor petrecute în țară, din care să se învețe si să se ia aminte.

Cei care vor dori să ni se alăture la ridicarea muzeului, pot să depună la orice banca BCR, pentru AFDPR Fil. Constanța, cu mențiunea contribuție Muzeu Canal Dunăre – Marea Neagră, în cont IBAN: RO93RNCB0114032044100001 deschis la BCR Sucursala Constanța sau să doneze 2% din impozitul pe venit”.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *