Parohia „Sfântul Dimitrie” din Constanța își serbează, vineri, hramul

Parohia „Sfântul Dimitrie” din Constanța își serbează, vineri, hramul

Ionuț Druche

Vineri, 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Cu acest prilej, miercuri, 24 octombrie, credincioșii parohiei „Sfântul Dimitrie” din Constanța (str. Dorobanți, nr. 64, zona Delfinariu), au întâmpinat, alături de preoți, moaștele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfintei Cuvioase Mucenițe Paraschevi din Roma, aduse spre închinare de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Cu acest prilej, tot miercuri, de la ora 17:00, Înaltpreasfințitul Teodosie a oficiat Taina Sfântului Maslu.

Potrivit părintelui Ilie Petre, parohul bisericii „Sfântul Dimitrie” din Constanța, joi, 25 octombrie, credincioșii sunt așteptați, de la ora 17:00, la slujba Vecerniei, iar vineri, 26 octombrie, la Sfânta Liturghie din ziua hramului.

Sfintele moaște vor rămâne în biserica „Sfântul Dimitrie” din Constanța până duminică, 28 octombrie.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Diocleţian, fiind fiu al prefectului cetăţii. Părinţii săi au fost creştini în taină, de aceea Sf. Dimitrie a primit încă de mic educaţie creştină. După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale. Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu a poruncit ca în toate cetăţile să fie aduse jertfe zeilor păgâni ca mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.

Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis. În temniţă, Sf. Dimitrie l-a binecuvântat, în numele lui Hristos, pe tânărul creştin Nestor, care urma să se lupte cu vestitul gladiator păgân Lie. În urma luptei, Nestor l-a învins pe Lie, iar împăratul a aflat de binecuvântarea lui Dimitrie şi a poruncit ca Dimitrie să fie ucis.

Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic. În ţara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *