OAMENI, CĂRȚI ȘI IDEI DE VALOARE LA TOMIS

OAMENI, CĂRȚI ȘI IDEI DE VALOARE LA TOMIS

Dr. Dorin Popescu,

președintele Asociației “Casa Mării Negre / Black Sea House” Constanța

Ieri a fost lansată, la Tomis, filiala Constanța a Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE (președinte la nivel național Valentin Naumescu), asociație înființată recent la Cluj cu obiectivul de promovare a României Europene.

Cu această ocazie au avut loc și primele evenimente publice de impact co-organizate de filiala ICDE Constanța împreună cu Asociația “Casa Mării Negre / Black Sea House” (președinte Dorin Popescu).

A fost prezentată, în prezența autorului, cea mai recentă carte a lui Valentin Naumescu, “Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est: 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece” (Editura Humanitas, București, 2019) – o monografie politică și geopolitică a regiunii care va rămâne emblematică pentru înțelegerea transformărilor paradigmatice succesive ale acesteia. Un “buletin de identitate geopolitică a regiunii”.

Am avut plăcerea și onoarea de a prezenta această carte în fața unui public avizat, cult, care face cinste Tomisului prin participarea activă la evenimente de calitate. Publicul, mai ales universitar, care a rămas „acasă”, a făcut-o pe cont propriu – ratând astfel o frumoasă oportunitate de a cunoaște mai bine produsele ideatice emblematice ale unor oameni care construiesc idei și atitudini apte să producă plus-valoare pentru România.

În modesta mea opinie, cea mai valoroasă dimensiune a cărții o reprezintă (dincolo de ideea în sine, generoasă și utilă, de a scrie o “monografie” a regiunii la 30 de ani de la începutul proceselor de reintegrare a acesteia în spațiul european) capacitatea ei sistemică de a produce interpretări ale marilor procese politice și geopolitice produse în regiune în ultimele trei decenii. Din această perspectivă, cartea este de facto o hermeneutică a geopoliticii regiunii Europei Centrale și de Est.

Autorul însuși, prezent la Tomis, a evidențiat succint pariul științific al cărții, punctând sintetic cele trei mari teze/perspective analitice privind descrierea regiunii existente în circulație în mediile de specialitate: regiunea ca extensie succesivă a estului ei și ca reintegrare etapizată în spațiul european (1); regiunea ca zonă gri, zonă buffer, zonă-tampon, cordon sanitar între două lumi mentale, culturale și politice diferite – cea occidentală și cea rusească (2) – și, respectiv, regiunea ca spațiu de expresie și manifestare a competiției/confruntării strategice a Marilor Puteri. Valentin Naumescu subscrie celui din urmă perspective și își argumentează în mod elaborat, coerent și persuasiv argumentele care o susțin.

Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House și-a onorat și de această dată promisiunea și angajamentul de a aduce periodic la Toms oameni de valoare, cu idei de valoare, prin care Tomisul și Dobrogea pot fi ajutate în mod responsabil să construiască punți către prea pierdutele conectări spirituale ale acesteia cu restul Țării.

A fost un prim eveniment extrem de reușit și un debut în forță al filialei ICDE Constanța.

Ne-am bucurat să avem în public numeroși prieteni interesați de cultură, carte, geopolitică, dezbateri de idei în spațiul public.

Ne-am bucurat să avem în public oficiali din diferite instituții centrale (Ministerul Afacerilor Externe al României) și locale (Prefectura județului Constanța, domnul subprefect Șenol Ali).

Mulțumesc lui Valentin Naumescu pentru generozitatea de a-și fi găsit timpul prielnic pentru a veni la Tomis și pentru inspirația, precizia și construcția hermeneutică din “Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est: 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece”.

Mulțumesc prietenilor Tomisului și ai culturii, presei locale prezente la eveniment (Radio Constanța, doamna Steliana Bajdechi; Tomis News, Marius Florian), prietenilor de departe veniți din diferite spații culturale și geografice pentru a participa la eveniment.

Un eveniment EUROPEAN și REGAL în toate ale lui…

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *