Model de cateheza: Scoala de Duminica

Model de cateheza: Scoala de Duminica

Incepand din luna aprilie a anului 2016, in parohia ”Sf. Apostoli Petru si Pavel” din Municipiul Medgidia, se deruleaza un program de cateheza numit ”Scoala de Duminica”.

De ce acest program?

Programul a aparut din dorinta de a le facilita copiilor calea catre Hristos si de a-i face sa inteleaga ca biserica, ca loc de rugaciune, este si a lor si le poate oferi un timp si un spatiu unde sa-si manifeste credinta si iubirea fata de Dumnezeu, sa devina veseli si creativi, dornici de a creste frumos in si cu Hristos. „Scoala de Duminica” vine, totodata, sa completeze si sa desavarseasca educatia crestina pe care dascalii de religie si parintii se straduiesc sa o insufle copiilor, in calitate de buni crestini ai Bisericii noastre.

Scopul este pastrarea si transmiterea Evangheliei in duhul ortodox, insusirea de catre copii a valorilor moral-religioase, cunoasterea traditiilor religioase si a istoriei Bisericii, folosirea corecta a limbajului din sfera religioasa si, nu in ultimul rand, cultivarea limbii si literaturii romane, a valorilor culturale romanesti.

Care este povestea ”Scolii de Duminica”?

Langa biserica se afla Scoala gimnaziala ”Lucian Grigorescu”. Am observat cativa copii de la scoala care veneau, inainte de a intra la ore sau in pauze, intrau in biserica, se inchinau, apoi porneau catre scoala. In fiecare duminica, fiind aglomerat in biserica, priveam cu tristete cum ramaneau pentru putina vreme, afara, copii, alaturi de parintii lor, apoi plecau degraba, neputandu-se bucura de bogatia Sf. Liturghii. In unele zile, dascalii de religie, aduceau copii in biserica pentru lectii deschise si apoi iarasi degraba, se intorceau la scoala.

Astfel, copiii erau doar in trecere, sporadic, in biserica, iar noi am dorit sa-i tinem cat mai mult cu Hristos, sa cream oportunitati si activitati frumoase, care sa-i faca pe copii sa ramana cat mai mult la biserica si sa astepte cu nerabdare urmatoarea intalnire.

Catalizatorul programului a fost o parte dintre copiii de la parohia ”Sf. Imparati” din Medgidia – obisnuiti cu programul ”Scoala de Duminica” – care m-au urmat (eu fiind coordonator al activitatilor recreativ-educative pentru copiii de acolo) atunci cand am fost transferat de la ”Sf. Imparati”, in martie 2016, la Parohia ”Sf. Apostoli Petru si Pavel”. Acesti copii au fost model si plamada pentru grupul de copii din noua parohie, care au fost invitati duminica de duminica, sa li se alature acestora, dupa savarsirea Sf. Liturghii, sa ramana in lacasul bisericii si sa descopere cate lucrari frumoase pot face si cate lucruri pot dobandi.

Cui se adreseaza programul?

La „Scoala de duminica” sunt bineveniti toti copiii cu varste cuprinse intre 6-14 ani. Astazi avem inscrisi 31 de copii, dar pana acum au participat 74 de copii, in afara copiilor participanti la proiectele comune din preajma sarbatorilor, realizate impreuna cu partenerul nostru, Scoala Gimnaziala ”Lucian Grigorescu”, precum si cu parintii/bunicii acestora.

Cum se desfasoara o intalnire a copiilor la ”Scoala de Duminica”?

In cadrul activitatilor desfasurate de catre copii se imbina armonios cunostintele teoretice (lectura biblica si povesti ortodoxe adresate copiilor, vietile sfintilor repovestite pentru copii), activitatile artistico-plastice (desen/pictura, colaj, confectionarea de obiecte si jucarii utilizand diferite materiale), teatrul, ca arta a comunicarii si activitatile de joc/recreative (jocuri recreative de interior si exterior).

Prin libertatea de care se bucura in mediul special creat si transpunerea informatiilor/cunostintelor teoretice in imagini/obiecte create de ei insisi prin utilizarea abilitatilor artistico-plastice (lipire, colorare, taiere, indoire, impletire, folosirea si a culorilor acrilice etc.), copiii pot atinge performante in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotrica, dezvoltarea autonomiei personale, a creativitatii, isi dezvolta o atitudine pozitiva si un comportament social placut, calm si cooperant in relatiile cu cei din jur. Se dezvolta o curiozitate statornica si concentrare, initiativa si perseverenta, incredere in sine, simtul ordinii, abilitatea de a lua decizii, simtul responsabilitatii, deprinderi de autocontrol si autodisciplina.

Unde se desfasoara activitatile programului?

In biserica, in curtea bisericii, dar mai ales in ”clasa”, o anexa a parohiei, in suprafata de 50 mp, un spatiu special amenajat pentru copii, unde desfasuram de luni pana vineri, in timpul scolii, activitati de tip ”afterschool” pentru 12 copii, care apartin unor familii vulnerabile social din parohie.

Care sunt resursele necesare derularii activitatilor?

Pentru lectiile de cateheza avem cele 2 ghiduri ”Hristos impartasit copiilor” ale Patriarhiei Romane, toolkitul educational (7 module) al Proiectului national ”Alege Scoala”, revista ”Chemarea Credintei”, carti crestine de la Editura Mateias, Editura Sf. Mina, utilizam resursele de pe site-ul hristosimpartasitcopiilor.blogspot.com/, precum si alte resurse educationale adecvate temelor abordate.

Spatiile si resursele materiale necesare sunt detinute de parohie si puse la dispozitie pentru derularea activitatilor cu copiii, iar dragostea unor oameni pentru lucrarea Bisericii, manifestata prin donatii si sprijin efectiv, au asigurat si vor asigura in continuare infrastructura necesara viabilitatii si continuitatii programului ”Scoala de Duminica”.

Ne-am bucurat cel mai mult de resursele umane: profesori voluntari de la scolile din oras, preoti, credinciosi din parohie, parintii copiilor si alti oameni de bine, care, isi sacrifica putinul timp liber, duminica, prin ramanerea lor in curtea bisericii, dupa oficierea Sf. Liturghii, aratandu-ne in mod direct cum se poate implini acest deziderat: ”Liturghie dupa Liturghie”.

Un exemplu concret de cateheza?

Puteti vedea pe blog-ul parohiei noastre: http://parohiamedgidia1.blogspot.ro/.

Acolo avem o rubrica speciala pentru ”Scoala de Duminica”.

Pentru fiecare intalnire cu copiii ma pregatesc cu rigurozitate, prin alegerea temei, pregatirea materialelor si mijloacelor necesare, elaborarea planului de desfasurare (care cuprinde o parte introductiva, o parte esentiala de continut si incheierea), convocarea colaboratorilor.

De exemplu, la jumatatea lunii iulie, fiind o vreme superba, am propus copiilor sa ne desfasuram activitatea in curtea bisericii. Spargerea ghetii (introducerea in activitate) am realizat-o cu ajutorul jocului cu parasuta (material de joc din matase, de forma rotunda, de dimensiune mare, viu colorata) si cu mingea, jocurile au vizat inter-cunoasterea si relationarea intre copii, destinderea, dar si captarea atentiei. Tema aleasa era o frumoasa povestire crestina, despre Nasterea Domnului Hristos. Ne-am asezat cu totii pe iarba si am ascultat povestirea (citita de o doamna educatoare), apoi le-am propus copiilor, sa impartasim cele aflate despre Nasterea Domnului si celorlalti copii, duminica urmatoare, dar sub forma unui teatru de papusi. Am realizat impreuna cu copiii, papusile din carton si hartie colorata si am facut o prima repetitie. In duminica ce a urmat, am pus in scena, tot in curtea bisericii, folosindu-ne de papusile confectionate si de un paravan, sceneta despre Nasterea Domnului. Copiii si-au asumat rolul personajelor interpretate si au indragit asa de mult papusile confectionate, incat au dorit sa le ia acasa. Bucuria interpretarii scenetei i-a motivat pe copii sa isi doreasca sa citeasca si alte povestiri crestine, sa le povesteasca celorlalti, sa confectioneze papusi si sa dramatizeze textele citite.

Teatrul poate fi o metoda de educatie si invatamant, care poate interveni in formarea unui copil. Cu ajutorul papusilor putem oferi copilului exemple clare, il putem face sa distinga binele de rau, il ajutam sa inteleaga ceea ce este gresit si ceea ce este corect. Scenele jucate de papusi contribuie la educarea sentimentelor de prietenie, de cooperare, de perseverenta, de toleranta, de sinceritate, de bucurie a vietii.

Ce realizari si impliniri sunt pana acum?

In ziua de 21 mai 2016, la Hramul Catedralei Mitropolitane din Bucuresti, 3 copii inscrisi la ”Scoala de Duminica” din parohia noastra, au fost premiati de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane, pentru castigarea locului I in Eparhia Tomisului, la Concursul National ”Biserica si Scoala din sufletul meu”, organizat de Patriarhia Romana. Doua dintre lucrarile copiilor au fost publicate in revista ”Chemarea Credintei” (pentru copii si familia crestina) a Patriarhiei Romane, din iulie-august 2016, Anul VI, Nr.44.

Amintim si Targul de Paste al copiilor (cu vanzare de produse donate sau confectionate de copii), desfasurat la noi in parohie, care a avut ca scop colectarea de fonduri pentru copii sarmani, dar cu rezultate bune la invatatura, o actiune care a mobilizat copii, parinti si a impresionat multi oameni. S-au strans 1350 lei care au fost daruiti (alaturi de inca 350 lei – colecta la sfarsitul Sf. Liturghii) familiei Chirea, pentru operatiile la picior ale fiului Marian, elev silitor (si din pacate in suferinta) al Liceului N. Balcescu din Medgidia.

Nu in ultimul rand, fiecare intalnire duminicala a constituit o experienta inedita si constructiva, in care cu totii, preoti, copii, voluntari, am descoperit valorile crestine ale generozitatii, iubirii, jertfei, bunatatii, am inteles beneficiile lucrului in echipa, incercand sa cultivam valorile prieteniei, cooperarii si invatarii prin joc.

Personal, prin bucuria, sinceritatea si optimismul lor, copiii ”Scolii de Duminica” m-au motivat sa fiu alaturi si impreuna cu ei in toate activitatile organizate si derulate in parohie si nu numai, si m-au invatat ca nici un obstacol nu este de neinvins.

Autor: Pr. Irinel Hordencu

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *