Mitropolitul Visarion Puiu va fi evocat la Constanța

Mitropolitul Visarion Puiu va fi evocat la Constanța

Asist. Univ. Dr. Ionuț Gh. Chircalan

Sub patronajul Î.P.S. Prof.Univ.Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanța (FTUOC), în parteneriat cu Școala „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Constanța, organizează Miercuri, 17 Aprilie 2019, Conferința Națională: Mitropolitul Visarion Puiu (1879-1964), consolidator al Marii Uniri (1918), începând cu orele 19:00, la Curtea Brâncovenească, Str. Vasile Lupu, nr. 43-45, Constanța.

Conferențiază:

Col. Dumitru STAVARACHE, Membru al Comisiei Române de Istorie Militară, Fondator și Președinte de Onoare al Asociației „Visarion Puiu”.

Evenimentul cultural-științific este dedicat omagierii unei mari personalități a creștinătății ortodoxe, în general, și al Bisericii Ortodoxe Române, în special, apreciat de marele istoric Nicolae Iorga drept „unul dintre cei mai culți clerici ortodocși români din perioada interbelică” și membru marcant în consolidarea Marii Unirii de la 1918.

Născut în orașul Pașcani la 27 februarie 1879, după absolvirea claselor primare și a studiilor teologice liceale (la Seminariile din Roman și Iași) și universitare (la Facultatea de Teologie din București și la Academia Duhovnicească din Kiev), intră în monahism și se dedică slujirii Bisericii pe plan administrativ și cultural. Este autorul a aproximativ 40 de lucrări în care a abordat probleme de pedagogie și de morală creștină, precum și de istorie și de pregătire temeinică a tinerilor teologi.

Pentru contribuția deosebit de fructuoasă la revigorarea învățământului teologic liceal la Galați (1909 – 1918) și Chișinău (1918 – 1921), precum și la dinamizarea vieții duhovnicești a călugărilor de peste Prut din postura de Exarh al mănăstirilor din Basarabia, Arhimandritului Visarion Puiu a fost ales și sfințit în primăvara anului 1921 episcop titular al Argeșului (1921-1923), după aceea a fost numit la recent-înființata de atunci Episcopie a Hotinului cu reședința la Bălți (1923-1935), iar apoi ridicat la treapta de Mitropolit al Bucovinei (1935-1940). A îndeplinit pentru o scurtă perioadă și funcția de Șef al Misiunii Ortodoxe din Transnistria (1942-1943) fapt care i-a adus anii grei de exil departe de țară.

Condamnat la moarte în 1946 de Tribunalul Poporului din București și excomunicat de forurile bisericești române la presiunile regimului totalitar din țară, s-a refugiat la Paris, unde a înființat pentru românii din diasporă Episcopia Ortodoxă Română din Europa Occidentală pe care a păstorit-o până în 1958. A trecut la cele veșnice la 10 august 1964, fără a vedea reabilitarea sa, care a avut loc post mortem de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române la 25 septembrie 1990.

Parteneri media: Radio Dobrogea și Lăcașuri Ortodoxe

Organizatori:

Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu;

Pr.Lect.Univ.Dr. Florin Spanache;

Asist.Univ.Dr. Ionuț Gh. Chircalan.

Informații suplimentare despre eveniment pot fi solicitate la numerele de telefon 0722/947947 și 0744/613613 (persoană de contact: Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu).

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *