Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel la adormirea arhimandritului Placide Deseille

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel la adormirea arhimandritului Placide Deseille

Ionuț Druche

Părintele Arhimandrit Placide Deseille a trecut la cele veşnice duminică, 7 ianuarie 2017,  la vârsta de 91 de ani. Conform Basilica.ro, părintele Arhimandrit Placide Deseille s-a născut în data de 16 aprilie 1926 la Issy-les-Moulineaux, părintele Placide a devenit monah la vârsta de șaisprezece ani, la mănăstirea cisterciană de la Bellefontaine. Împreună cu alţi monahi, în anul 1966 a înfiinţat o mănăstire de rit bizantin la Aubazine en Corrèze. În anul 1977, monahii se hotărăsc să devină ortodocşi, fiind primiţi în Biserica Ortodoxă în data de 19 iunie 1977, iar în februarie 1978 se închinoviază la mănăstirea athonită Simonopetra. Trimişi în Franţa de stareţul Mănăstirii Simonopetra, Arhimalndritul Emilian, pentru a înfiinţa un metoc al mănăstirii, părinţii Placide şi Serafim fondează mănăstirea Sfântul Antonie cel Mare în data de 14 septembrie 1978 la Saint Laurent en Royans. În urma ei a luat naştere Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, cunoscută şi sub numele de Mănăstirea Solan. Părintele Placide a predat teologie patristică la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint Serge din Paris. El este fondatorul colecţiei « Spiritualité orientale » (Spiritualitate orientală) apărută la mănăstirea Bellefontaine. Este autorul a numeroase opere despre istoria monahismului şi spiritualitatea ortodoxă.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis un mesaj de condoleanțe către Mitropolitul Franței, Înaltpreasfințitul Emmanuel:

„Înaltpreasfinției Sale,

Înaltpreasfințitului Părinte EMMANUEL, Mitropolitul Franței

Înaltpreasfinția Voastră,

Am primit cu multă tristețe vestea trecerii din această viață a părintelui arhimandrit Placide Deseille, ctitorul și starețul Mănăstirii Sfântul Antonie cel Mare din Franța.

Una dintre personalitățile marcante ale Ortodoxiei fran­ceze, fondator de mănăstiri, autor şi traducător, părintele Placide Deseille a fost foarte apropiat de țara și Biserica noastră. El mărturisea că în România a descoperit pentru prima dată „un popor ortodox și o Biserică care, în ciuda unei persecuții dintre cele mai crude, nu au încetat să păstreze vie, prin sângele mucenicilor și jertfelnicia a numeroși mărturisi­tori, credința în Hristos și unde, în pofida dificultăților, viața monahală înflorea în jurul unor părinți duhovnici purtători ai focului Duhului Sfânt”.

Adesea făcea referire la momentele în care a vizitat mă­năstirile din România şi a purtat discuţii duhovniceşti cu părinţii Cleopa Ilie, Petroniu Tănase, Teofil Părăian, Dumitru Stăniloae și alți părinți ortodocși români cu trăire spirituală înaltă.

După primirea sa în Biserica Ortodoxă, părintele Placide a dus o viață mărturisitoare a valorilor ortodoxe într-o pe­rioadă în care Franța se confrunta cu tendințe seculariste accentuate și cu provocări majore la adresa familiei şi culturii creştine.

În aceste momente îndoliate, ne rugăm Domnului Iisus Hristos Cel botezat în Iordan pentru luminarea și mântuirea lumii să așeze sufletul slujitorului Său arhimandritul Placide în lo­cașurile drepților care se bucură de lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântare pentru obștea îndoliată a Mănăstirii Sfântul Antonie cel Mare,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *