Marți, de Ziua Culturii Naționale, Asociația „Casa Mării Negre” vă invită la statuile lui Mihai Eminescu și Ovidiu din Constanța

Marți, de Ziua Culturii Naționale, Asociația „Casa Mării Negre” vă invită la statuile lui Mihai Eminescu și Ovidiu din Constanța

Ionuț Druche

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației „Casa Mării Negre / Black Sea House”, semnat de domnul dr. Dorin Popescu, președintele asociației, de Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), la Constanța vor avea loc mai multe activități memoriale și culturale „cu mândria de a aparține uneia dintre cele mai vechi culturi europene și cu responsabilitatea de a nu lăsa să piară urmele acesteia”.

Domnul dr. Dorin Popescu propune autorităților locale și comunității culturale tomitane o serie de manifestări publice, care să înceapă de la “Kilometrul zero” al culturii la Tomis – Peninsula, spațiu simbolic al celor două figuri culturale emblematice care străjuiesc ieșirea noastră la mare, Mihai Eminescu și Publius Ovidius Naso.

În același comunicat, se mai arată că, punctul nodal al celebrării Culturii Naționale îl va reprezenta desfășurarea unei dezbateri libere, oneste, poate chiar dureroase, despre cultura Tomisului, cu participarea oamenilor de cultură din Cetate.

Astfel, programul propus de Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” pentru ziua de 15 ianuarie 2019, este următorul:

– Ora 10.00: Întâlnire publică în fața statuii lui Mihai Eminescu de pe faleza municipiului. Toți participanții sunt invitați să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autoritățile locale și instituțiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.

10.00-10.10: depuneri de flori.

10.10-10.20: moment liric.

– Ora 10.30: Întâlnire publică în fața statuii lui Publius Ovidius Naso din Piața Ovidiu (Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța). Toți participanții sunt invitați să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autoritățile locale și instituțiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.

10.30-10.40: depuneri de flori.

11.40-11.50: moment liric.

– Ora 12.00: Masă rotundă informală cu tema Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România? (ediția a doua) – la sediul Asociației, Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7 (vis-a-vis de sediul ANAF).

Ziua de 15 ianuarie (ziua nașterii lui Mihai Eminescu) a fost declarată oficial în România Ziua Culturii Naționale, în anul 2010.

Sursă foto deschidere: https://ideideviata.ro/2017/03/10/atractii-si-obiective-turistice-constanta-si-imprejurimi-de-vazut/falze-constanta-cazinou-faroul-genovez-statuie-mihai-eminescu/

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *