Mâine demarează ediția a II-a a proiectului școlar „România în sărbătoare”

Mâine demarează ediția a II-a a proiectului școlar „România în sărbătoare”

Ionuț Druche

Vineri, 2 noiembrie 2018, de la ora 12:00, la Școala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hașdeu” din Constanța, Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Cultural-Patrimoniu, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța și Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” Constanța, demarează ediția a II-a a proiectului școlar-educațional „România în sărbătoare”.

Proiectul este realizat cu ocazia împlinirii, în acest an, a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă, în urma Războiului de Independență (1877-1878) și a 100 de ani de la procesele unioniste care au condus, în 1918, la crearea României Mari (Chișinău, 27 martie; Cernăuți, 28 noiembrie; Alba Iulia, 1 Decembrie), dar și în contextul declarării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2019, ca Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

Proiectul se va desfășura în două etape, pe parcursul celor două semestre ale anului școlar 2018-2019. Astfel, în primul semestru vor avea loc activități specifice cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă și a 100 de ani de la declarațiile de unire din Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia (1918), iar în al doilea semestru vor fi desfășurate activități specifice dedicate figurii emblematice a satului românesc.

Activitățile propuse pentru primul semestru vor cuprinde:

1.Dezbateri în școli cu participarea unor invitați speciali.

2.Concursuri:

Concurs de fotografie: „Surprinde Dobrogea! Oameni, locuri, peisaje”;

Concurs de eseuri: „Făuritori ai Marii Uniri din 1918”;

Concurs de desene/colaj dedicat elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES): „România – Patria mea”.

Termenul de predare a materialelor participante la concursuri este 14 decembrie 2018, iar premierea, pentru fiecare secțiune în parte, va avea loc pe 21 ianuarie 2019. Premiile constau în conferirea de diplome și sume de bani, după cum urmează: Locul I – 200 lei, Locul II – 150 LEI, Locul III – 100 lei. Elevii și profesorii coordonatori vor primi diplome de participare. Lucrările vor fi depuse la ISJ Constanța, la doamna Inspector de Specialitate, Daniela Stan, coordonator al proiectului. Lucrările vor fi depuse în plicuri pe care vor fi scrise numele elevului/elevilor, ale profesorului/profesorilor coordonatori, adresa de mail și telefon, școala de proveniență și clasa. Fotografiile și eseurile pot fi trimise în format electronic, însoțite de date de identificare (titlu, autor, școala de proveniență, clasa, profesor coordonator – adresa de mail și telefon), la adresa ion_druche@yahoo.com. Cerințe eseu: scris cu Times New Roman, caracter de 12, spațiu 1,5, 2-3 pagini A4. Cerințe fotografie: Fotografiile pot fi realizate cu orice model de aparat foto digital. Desenele pot fi realizate în format A3 sau A4, în orice tehnică. În concurs sunt admise inclusiv fotografii realizate cu telefoane sau tabletă. Lucrările câștigătoare vor fi expuse în biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului și vor fi publicate în ediția on-line a Revistei Tomisul Ortodox, publicație de cultură și spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.

Criterii de evaluare: concordanța cu tema concursului – 30 puncte, calitatea artistică sau literară– 30 puncte, complexitatea lucrării – 20 puncte, originalitatea lucrării – 20 puncte.

3.Excursii la principalele obiective culturale din Dobrogea, în cadrul Săptămânii „Școala Altfel”.

Activitățile propuse pentru al doilea semestru vor cuprinde:

1.Dezbateri în școli cu participarea unor invitați speciali.

2.Concursuri:

Concurs de fotografie „Surprinde satul românesc! Oameni, fapte, peisaje”;

Concurs de eseuri „Satul, vatra străbună a neamului românesc”;

Concurs de desene/colaj dedicat elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES): „Frumusețea satului românesc”.

Termenul de predare a materialelor participante la concursuri este 3 mai 2019, iar premierea, pentru fiecare secțiune în parte, va avea loc pe 23 mai 2019.

3.Excursii la principalele obiective culturale din Dobrogea, în cadrul Săptămânii „Școala Altfel”.

Pentru mai multe detalii despre zilele în care vor fi dezbateri și prezentări tematice în școli și licee, dar și despre cerințele pentru  participarea la concursuri, puteți vizita pagina de faceboock a preoiectului: România în sărbătoare.

Coordonatorii proiectului sunt:

Inspector Daniela Stan, ISJ Constanța;

Prof. Chivu Dorina, director adj. Liceul Teoretic „Traian” Constanța;

Col. (r) Remus Macovei, președintele Asociației Naționale „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța;

Lect. univ. dr. Dorin Popescu, președintele Asociației „Casa Mării Negre / Black Sea House” Constanța;

Ionuț Druche, Director Editura Arhiepiscopiei Tomisului.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *