Luni, 9 octombrie 2017, demarează proiectul școlar „ROMÂNIA ÎN SĂRBĂTOARE”

Luni, 9 octombrie 2017, demarează proiectul școlar „ROMÂNIA ÎN SĂRBĂTOARE”

Ionuț Druche

Luni, 9 octombrie 2017, de la ora 16:00, la Liceul Teoretic Traian, Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Cultural-Educațional, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța și Asociația „Casa Mării Negre” demarează proiectul școlar educațional „România în sărbătoare”, proiect realizat cu ocazia împlinirii, în anul 2018, a 140 de ani de la recunoașterea independenței de stat a României față de Imperiul Otoman și revenirea la țară a Dobrogei, dar și a 100 de ani de la Marea Unire

Proiectul se va desfășura în școlile și liceele din județul Constanța, în două etape, pe parcursul anului școlar 2017-2018. Astfel, în primul semestru vor avea loc activități specifice cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă în urma Războiului de Independență (1878-2018), iar în al doilea semestru se vor desfășura activități specifice cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire (1918-2018).

Activitățile propuse pentru primul semestru și dedicate împlinirii a 140 de ani de la realipirea Dobrogei la România, se vor desfășura sub titlul „Dobrogea, înainte și după 1878”, și vor cuprinde:

 1. Dezbateri în școli cu participarea unor invitați speciali.
 • Liceul Teoretic Traian, Constanța
 • Colegiul Tehnic Energetic Constanța
 • Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Constanța
 • Liceul Teoretic „Decebal”, Constanța
 • Școala Gimnazială „Ion Jalea”, Constanța
 • Grădinița „Mugurel”, Constanța
 • Liceul Teoretic „Callatis”, Mangalia
 • Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Medgidia
 • Liceul Teoretic „Anghel Saligny”, Cernavodă
 • Școala Gimnazială „Grigore Moisil”, Năvodari
 • Liceul „Regele Carol I” Ostrov
 1. Concursuri:
 • Concurs de fotografie: „Surprinde Dobrogea! Oameni, locuri, peisaje”;
 • Concurs de desene: „Dobrogea, de la Mircea cel Bătrân la Carol I”;
 • Concurs de eseuri: „Mozaic etnic și cultural în Dobrogea, la 140 de ani de la Războiul de Independență”.

Termenul de predare a materialelor participante la concursuri este 15 decembrie 2017, iar premierea, pentru fiecare secțiune în parte, va avea loc pe 23 ianuarie 2018. Premiile constau în sume de bani, după cum urmează: Locul I – 200 lei, Locul II – 150 LEI, Locul III – 100 lei. Elevii și profesorii coordonatori vor primi diplome de participare. Lucrările câștigătoare vor fi publicate în edițiile print și on-line a Revistei Tomisul Ortodox, publicație de cultură și spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Desenele pot fi realizate în format A3 sau A4, în orice tehnică, mai puțin colaj. Lucrările vor fi depuse la ISJ Constanța, la dna Inspector de Specialitate, Daniela Stan, coordonator al proiectului. Lucrările vor fi depuse în plicuri pe care vor fi scrise numele elevului/elevilor, ale profesorului/profesorilor coordonatori, adresa de mail și telefon, școala de proveniență și clasa. Fotografiile și eseurile pot fi trimise în format electronic, însoțite de date de identificare (titlu, autor, școala de proveniență, clasa, profesor coordonator – adresa de mail și telefon), la adresa ion_druche@yahoo.com. Cerințe eseu: scris cu Times New Roman, caracter de 12, spațiu 1,5, 2-3 pagini A4. Cerințe fotografie: Fotografiile pot fi realizate cu orice model de aparat foto digital. În concurs sunt admise inclusiv fotografii realizate cu telefoane sau tabletă.

 1. Excursii la principalele obiective culturale din Dobrogea.

Activitățile propuse pentru al doilea semestru și dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, se vor desfășura sub titlul „România – 100 de ani”, și vor cuprinde:

 1. Dezbateri în școli cu participarea unor invitați speciali.
 2. Concursuri:

–   Concurs de fotografie „România mea frumoasă”;

–   Concurs de desene „Primul Război Mondial și Marea Unire de la Alba Iulia”;

–   Concurs de eseuri „Marea Unire. De la contribuția dobrogenilor la idealul național”.

Termenul de predare a materialelor este 2 mai 2018, iar premierea, pentru fiecare secțiune în parte, va avea loc pe 25 mai 2018. Premiile constau în sume de bani, după cum urmează: Locul I – 200 lei, Locul II – 150 LEI, Locul III – 100 lei. Elevii și profesorii coordonatori vor primi diplome de participare. Lucrările câștigătoare vor fi publicate în ediția on-line a Revistei Tomisul Ortodox, publicație de cultură și spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Desenele pot fi realizate în format A3 sau A4, în orice tehnică, mai puțin colaj. Lucrările vor fi depuse la ISJ Constanța, la dna Inspector de Specialitate, Daniela Stan, coordonator al proiectului. Lucrările vor fi depuse în plicuri pe care vor fi scrise numele elevului/elevilor, ale profesorului/profesorilor coordonatori, adresa de mail și telefon, școala de proveniență și clasa. Fotografiile și eseurile pot fi trimise în format electronic, însoțite de date de identificare (titlu, autor, școala de proveniență, clasa, profesor coordonator – adresa de mail și telefon), la adresa ion_druche@yahoo.com. Cerințe eseu: scris cu Times New Roman, caracter de 12, spațiu 1,5, 2-3 pagini A4. Cerințe fotografie: Fotografiile pot fi realizate cu orice model de aparat foto digital. În concurs sunt admise inclusiv fotografii realizate cu telefoane sau tabletă.

 1. Excursie la Alba Iulia în cadrul Săptămânii „Școala Altfel”

Pentru mai multe detalii despre zilele în care vor fi dezbateri și prezentări tematice în școli și licee, dar și despre cerințele pentru  participarea la concursuri, puteți vizita pagina de faceboock a preoiectului: România în sărbătoare.

Organizatorii proiectului sunt:

Inspector Daniela Stan, ISJ Constanța

Prof. Chivu Dorina, director adj. Liceul Teoretic „Traian” Constanța

Prof. Myrone Mirela, Liceul Teoretic „Traian” Constanța

Prof. Gabriel Mitroi, Colegiul Tehnic Energetic Constanța

Ionuț Druche, Director Editura Arhiepiscopiei Tomisului

Colaboratorii proiectului sunt:

Col. (r) Remus Macovei, președintele Asociației Naționale „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța

Dorin Popescu, președintele Asociației „Casa Mării Negre”

Prof. Caracoti Constantin, directorul Liceului Teoretic „Traian” Constanța

Prof. Voicu Mirela-Ana, Liceul Teoretic „Traian” Constanța

Prof. Munteanu Tatiana, Liceul Teoretic „Traian” Constanța

Prof. Stratenie Gabriel, Liceul Teoretic „Traian” Constanța

Prof. Neguța Petcu, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”

Prof. dr. Mihai Lupu, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”

Prof. Felicia Fărcășanu, Colegiul Tehnic Energetic Constanța

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *