Liturghie arhierească în parohia „Sfântul Nectarie și Sfântul Teodor Tiron” din Constanța

?????????????

Ionuț Druche

Sâmbătă, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron. Cu acest prilej, duminică, 18 februarie 2018, începând cu ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la parohia „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul, Sf. M. Mc. Teodor Tiron și Sf. Ierarh Luca al Crimeei” din Constanța (zona Medeea), care își serbează cel de-al doilea ocrotitor, pe Sf. Teodor Tiron. Credincioșii prezenți pot cinsti moaștele Sfântului Teodor Tiron, aflate spre închinare permanentă la această biserică.

Sfântul Teodor Tiron

Sfântul Teodor Tiron, ostaș în armata romană, a refuzat să se închine idolilor și, astfel, a fost arestat, supus chinurilor, apoi condamnat și ars de viu (în anul 304). Sinaxarul amintește o minune a sfântului, petrecută pe vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care, dorind să-i insulte pe creştini, la începutul Postului Mare a dat ordin să fie stropite proviziile din pieţele de alimente ale Constantinopolului cu sângele jertfit idolilor.

Sfântul Teodor s-a arătat în vis Arhiepiscopului Eudoxie, căruia i-a poruncit să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere. Astfel, a luat naștere tradiția liturgică a colivei.

Parohia „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul, Sf. M. Mc. Teodor Tiron și Sf. Ierarh Luca al Crimeei

Lucrările de construcție a bisericii parohiei au început în data de 15 aprilie 2009, demisolul acestei construcții fiind finalizat câteva luni mai târziu. Pe 10. octombrie 2009, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a sfințit paraclisul viitoarei biserici, aflat la demisolul construcției sfântului lăcaș. După oficierea Sfintei Liturghii, au fost aduse și donate parohiei moaștele Sf. M. Mc. Teodor Tiron, iar pe 22 octombrie 2009 au fost donate parohiei și moaștele Sf. Trifon Românul, de părintele arhimandrit Vichentie Lupu, starețul Mănăstirii „Rafaila”, jud. Vaslui.

În prezent, lucrările de investiție-cota 0-40 metri continuă la această biserică, ce se construiește din cărămidă, sub formă de corabie. Demisolul are o lungime de 48 metri, 9 metri lățime și 12 metri la absidele bisericii (naos-pronaos). Biserica propriu-zisă va avea o înălțime de 53 metri, 10 metri lățime (naos-pronaos) și 14 metri la abside. În prezent construcția bisericii se află la cota 22 metri înălțime. Preoții care au slujit în această parohie sunt: Pr. Drăguș Enache, Pr. Mihailă Nicu, Pr. Bârliga Dragoș, Pr. Dima George, Pr. Murariu Olivian Ionel și Pr. Lipan Ionuț, iar astăzi preoții parohiei sunt: Pr. Munteanu Ciprian, Pr. Șalaru Cristi, și Pr. Paroh Pădure Marinel.

Potrivit părintelui paroh Marinel Pădure, în parohie sunt desfășurate mai multe proiecte social-filantropice și culturale: Din anul 2009 se întreprind activități de ajutorare a celor nevoiași, parohia dispunând și de o cantină socială mică, ce se pune și la dispoziția credincioșilor. În fiecare săptămână se fac cateheze cu tineretul, în special în zilele de miercuri și vineri după slujba Paraclisului și a Sfântului Maslu. S-au pus bazele unor proiecte educaționale având proiecte de parteneriat cu Școlile Generale din jurul Bisericii (Școala Nr. 19, Scoala Nr. 40 și Liceul Auto), unde se desfășoară activități de pregătire a elevilor la Matematică, Lb. Și Lit. Română și Lb. Engleză (90 elevi).

Preotul paroh Marinel Pădure

Pe lângă proiectul „Alege școala”, la parohie mai sunt în curs de derulare următoarele proiecte: „Educație și pregătire pentru casieră”, „Copiii, viitorul Bisericii Strămoșești”, „Tinerii creștini mesageri ai bucuriei comuniunii”. Și în viitor parohia are în vedere proiecte pentru prevenirea și combaterea fenomenului de părăsirea timpurie a școlii, pentru menținerea și apărarea credinței ortodoxe și a tradițiilor strămoșești.

Sursă text și foto:

Facebook Arhiepiscopia Tomisului,

Volumul „Arhiepiscopia Tomisului la începutul secolului XX. Protoieria Constanța II”

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *