La Universitatea „Ovidius” va avea loc conferința „România Mare și Tratatul de pace de la Paris/Versailles (28 Iunie 1919)”

La Universitatea „Ovidius” va avea loc conferința „România Mare și Tratatul de pace de la Paris/Versailles (28 Iunie 1919)”

Asist. Univ. Dr. Ionuț Gh. Chircalan

Joi, 18 Aprilie 2019, orele 11:00, sub patronajul Î.P.S. Prof.Univ.Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, Facultatea de Teologie a Universității “Ovidius” din Constanţa organizează Conferinţa Naţională: România Mare și Tratatul de pace de la Paris/Versailles (28 Iunie 1919).

Evenimentul va avea loc în Sala Senatului Universității „Ovidius” din Constanța, Campus – Corp A.

Vor conferenția:

Prof.Univ.Dr. Radu Ștefan VERGATTI, Academia Oamenilor de Știință și Universitatea “Valahia” din Târgoviște, 1919. România și semnarea păcii după Marele Război. Consecințele sale;

 Pr.Conf.Univ.Dr. Constantin Claudiu COTAN, Universitatea „Ovidius” din Constanța, România creștină și Tratatul de pace de la Paris/Versailles.

20 Iunie 1919 reprezintă un pas diplomatic decisiv în consfințirea pe plan internațional a Marii Uniri proclamată pe plan intern la 1 decembrie 1918. Semnarea Tratatului de Pace de la Versailles în ruma a 6 luni de negocieri intense purtate la Conferința de Pace de la Paris din 1919, a stabilit principiul naționalității, al voinței popoarelor de a dispune de ele însele în conformitate cu hotărârile adoptate în anul 1918. Astfel, datorită personalităților participante oficial sau neoficial (prin lobby), de înaltă demnitate, simț politic și patriotism, precum Primul Ministru al României Ion C. Brătianu și Regina Maria,  României i s-a recunoscut valabilitatea actelor din anul 1918 și faptul că hotarârile din acel an au fost în deplină concordanță cu principiul central al conferinței. De asemenea, revendicările României au fost susținute de argumente istorice, etnice, etnografice, de tradiție, limbă și cultură.

Pe plan mondial Tratatul a reprezentat, totodată, încheierea oficială a Marelui Război între forțele Aliaților (Franța, Anglia, SUA, Italia, Japonia, Polonia, România, Serbia, Cehoslovacia) și cele ale Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria), și a venit ca o urmare firească a armistițiului semnat la 11 noiembrie 1918, în pădurea din Compiègne, ce a pus punct luptelor.

Parteneri media: Radio Dobrogea și Lăcașuri Ortodoxe

Organizatori:

Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu;

Pr.Lect.Univ.Dr. Florin Spanache;

Asist.Univ.Dr. Ionuț Gh. Chircalan.

Informații suplimentare despre eveniment pot fi solicitate la numerele de telefon 0722/947947 și 0744/613613 (persoană de contact: Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu).

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *