La Constanța va avea loc un simpozion dedicat Rugului Aprins și Patriarhului Justinian. Invitați de seamă: foștii deținuți politic Nicolae Rădulescu și Emanoil Mihăilescu

La Constanța va avea loc un simpozion dedicat Rugului Aprins și Patriarhului Justinian. Invitați de seamă: foștii deținuți politic Nicolae Rădulescu și Emanoil Mihăilescu

Ionuț Druche

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 12:00, în Sala Senatului Universității „Ovidius” din Constanța (Zona Campus), se va desfășura Simpozionul „Rugul Aprins și Patriarhul Justinian”. În cadrul evenimentului va avea loc lansarea cărții „Sandu Tudor și asociațiile studențești creștine din România interbelică”, semnată de lect. univ. dr. Carmen Ciornea. Simpozionul face parte din proiectul „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului” și este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Departamentul Cultural-Educațional, Editura Eikon și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Universității „Ovidius” Constanța.


Vor susține alocuțiuni mărturisitorii Nicolae Rădulescu și Emanoil Mihăilescu, singurii supraviețuitori ai lotului „Rugul Aprins”, așa cum l-a gândit Securitatea în 1958, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, lect. univ. dr. Carmen Ciornea, protos. asist. univ. dr. Maxim Vlad, prof. univ. dr. Răzvan Ionescu, prof. univ. dr. Gheorghe Anghelescu, pr. prof. univ. dr. Nechita Runcan, dr. Nicolae Georgescu și Ionuț Druche, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului.

Doamna lect. univ. dr. Carmen Ciornea a declarat pentru Revista Tomisul Ortodox importanța prezenței foștilor deținuți politic Nicolae Rădulescu și Emanoil Mihăilescu la Simpozionul „Rugul Aprins și Patriarhul Justinian”: „Procesul lotului „Teodorescu Alexandru și alții”, atât de tragic ca urmări, păstrează în viață din 16 persoane doar două: Rădulescu Nicolae și Mihăilescu Emanoil.

Document din ancheta Securității cu privire la Nicolae Rădulescu. Sursă foto: CNSAS, fond Penal, dosar 000202, vol. 7, f. 39.

Or, refacerea traseului acestei mișcări duhovnicești, care a marcat profund acea epocă trebuie să-i aibă drept călăuze mai ales pe acești supraviețuitori – Nicolae Rădulescu și Emanoil Mihăilescu – adevărați discipoli ai Părintelui Daniil Sandu Tudor, care au conservat cu sfințenie, în inima lor, relieful flăcărilor Rugului Aprins. Oamenii aceștia sunt adevărate mostre ale abuzurilor inimaginabile ale regimului totalitar, care a călcat în picioare orice logică a bunului simț.

Document din ancheta Securității cu privire la Emanoil Mihăilescu. Sursă foto: CNSAS, fond Penal, dosar 000202, vol. 6, f. 31

Ființa umană, prinsă într-o capcană istorică, era redusă unor stereotipuri imperative, în care unica valoare era ideologia comunistă. Iubirea față de semeni se traducea în logica comunistă în ură față de clasa burghezo-moșierească, dispreț față de intelectuali și discreditarea fețelor bisericești, a căror activitate suferea de „boala misticismului” ș. a. Literatura memorialistică coroborată cu documentele oficiale oferă un număr impresionant de dovezi ale luptei duse împotriva Bisericii Ortodoxe Române, politica de compromitere a Bisericii subordonându-și mijloace din ce în ce mai diverse și perfide. Or, prin mijlocirea acestor doi mărturisitori avem privilegiul de a ne afla în fața unei radiografii actualizate a realităților acelor vremuri”.

După cum am menționat la începutul articolului, în cadrul simpozionului va fi lansat volumul „Sandu Tudor și asociațiile studențești creștine din România interbelică”, semnat de lect. univ. dr. Carmen Ciornea. Ce aduce nou această lucrare în domeniu, afăm tot de la doamna lect. univ. dr. Carmen Ciornea: „Nimeni nu poate nega un adevăr de bun-simț – și-anume că Părintele Daniil Sandu Tudor, fondatorul catalizatorul și organizatorul Rugului Aprins, este o figură proeminentă a Bisericii Ortodoxe Române. Este suficient să invocăm ultimul act al existenței sale pământești –  martiriul din temnița Aiudului – pentru a justifica înscrierea sa în rândul sfinților Gulagului românesc, cu atât mai mult cu cât rațiunile condamnării sale au avut ca izvor ofensiva acestui neostoit mărturisitor al dreptei credințe împotriva ateismului comunist.        

Lect. univ. dr. Carmen Ciornea

Figura insolită a Părintelui Daniil Sandu Tudor, personalitate de anvergură, care s-a dezvoltat intelectual în mediul atât de fertil și diversificat al României interbelice, în care cuvântul de ordine era modernizarea, a fost sursa multor volume, studii și demersuri de cercetare, apărute după 1990. Încercările de reconstituire a biografiei acestuia au suscitat de-a lungul vremii diverse controverse, configurându-se chiar și tabere opozante. De altfel, majoritatea pozițiilor refractare aduc în spațiul public o serie de inexactități legate de viața celui care a fost Părintele Daniil Sandu Tudor, de regulă, cu trimitere la tribulațiile vieții de laic.

Așadar, aria de cercetare a cărții, așa cum anunță și titlul, este focalizată pe ipostaza de laic a acestei personalități polivalente, postura de monah constituind subiectul volumelor următoare. Miza propusă este aceea de a aduce în spațiul public probe concludente ale implicărilor lui Sandu Tudor în evenimentele și dezbaterile legate de Biserica Ortodoxă Română, din primul deceniu interbelic. 

Cu alte cuvinte, așa cum vor putea vedea cititorii reconstruirea ideilor și imaginilor despre Biserică, credință și neam ale aseceristului Sandu Tudor va fi realizată din perspectiva unui homo religiosus, deoarece acesta, încă  din această etapă antemergătoare căii monahale, se lasă sedus de frumusețile vieții duhovnicești și de tâlcurile adânci, ascunse ale Tradiției, de unde și deschiderea către universalitate care, din perspectiva sa, se conjuga cu etnocentrismul”.

Foto deschidere: Cernăuţi, anul 1943. Mitropolitul Bucovinei, Tit Simedrea, organizează o săptămână de discuţii despre mistica creştină. Printre participanţi se numără Sandu Tudor (al patrulea din stânga) şi Alexandru Mironescu (al cincilea din stânga), doi dintre iniţiatorii mişcării Rugul Aprins FOTO Arhivă Personală Marius Vasileanu

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *