La Biserica Greacă din Constanța a fost binecuvântată pita Sfântului Vasile

La Biserica Greacă din Constanța a fost binecuvântată pita Sfântului Vasile

Ionuț Druche

Una din tradițiile comunității elene din Constanța este binecuvântarea Vasilopitei (pita, plăcinta) Sfântului Vasile cel Mare, care are loc la începutul fiecărui an, la Biserica „Schimbarea la Față” din Constanța.

Potrivit paginii de facbook a Parohiei „Schimbarea la Față”, din multiplele tradiții creștinești ale poporului elen, o mare semnificație o are sărbătoarea tăierii pitei Sfăntului Vasile cel Mare – numită Vasilopita – de către fiecare familie în prima zi a anului nou. Cu acest prilej, în prima zi a anului, se face o pită (placintă) în care se introduce un bănuț. În jurul ei se adună toți membrii familiei, într-o atmosferă de bucurie și se taie pita, în mai multe felii, de către capul familiei. Prima felie este pentru iconostasul familiei, a doua pentru casă, și, în continuare, câte o felie pentru fiecare membru al familiei, de la cel mai vârstnic la cel mai tânăr. Cel care va găsi în felia sa bănuțul, va fi norocosul anului.

Tradiția spune că, atunci cind Sfântul Vasile era arhiepiscop în Cezareea Capadociei, ca să salveze orașul de jefuirea lui de către prefectul de Capadocia, a cerut locuitorilor să-i dea tot aurul pe care îl aveau spre al oferi prefectului. Dar se pare că prefectului i s-a făcut rușine de arhiepiscop și a plecat fără să ia aurul. Atunci, arhiepiscopul, care nu mai știa ale cui sunt monezile de aur, a poruncit să se facă plăcinte în care să se introducă monezile și apoi să fie împărțite locuitorilor, și astfel, fiecare a luat ceea ce a găsit în plăcintele care li s-au oferit. De atunci obiceiul tăierii Vasilopitei s-a consacrat. Tot de atunci se păstrează credința potrivit căreia celui care va nimeri moneda îi va merge bine tot anul.

Rețeta pentru prepararea Vasilopitei:

– 1300 grame faina

– 8 oua

– 650 ml de lapte

– 240 grame de unt

– 240 grame de zahar

– 32-38 grame de drojdie

– praf de vanilie, oaje de lamaie rasa

Aluatul, după ce a fost întins într-o tavă, se unge cu unt topit, se pune „la crescut” într-un loc cald și după ce a crescut se unge cu un ou bătut, amestecat cu o lingură de zahar pudră, se aruncă peste el câteva bucăți de zahăr mai mari, migdale și se coace la cuptor, inițial la foc mic, apoi la unul mai mare.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *