Istoricul Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța

?????????????

Ionuț Druche

Anul acesta, în luna august, se vor împlini 25 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din orașul Constanța. Piatra de temelie a fost sfințită în anul 1993, de vrednicul de pomenire Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului, în prezența autorităților locale și a credincioșilor. Tot Cartierul Tomis Nord aparținea, în acea vreme, de Biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanța.

În anul 1994 este numit paroh, al nou înființatei parohii, preotul Iulică Stelian Pandele, care amenajează, în același an, un paraclis ce avea să satisfacă nevoile duhovnicești ale credincioșilor până la finalizarea bisericii mari.

Pr. Iulică Stelian Pandele

Construcția bisericii mari a durat 7 ani și a fost realizată în formă de cruce, în stil brâncovenesc. Biserica are lungimea de 34 de metri, lăţimea de 20 de metri şi înălţimea de 32 de metri. Sfântul lăcaș a fost sfințit pe 11 aprilie 2003, de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Pictura bisericii, realizată în frescă, a fost realizată de pictorul Ovidiu Napoleon, iar catapeteasma este realizată din icoane cu ferecătură, tratate în stil neoclasic.

Tot sub coordonarea preotului paroh Iulică Stelian Pandele, biserica a fost împodobită cu mobilierul necesar şi policandre. Curtea a fost împrejmuită cu un gard din fier forjat, iar interiorul curţii este înfrumusețat cu flori, drumuri de piatră şi bănci de lemn.

Vechiul paraclis a fost transformat în cantină socială. Aici servesc masa nevoiași din cartierul Tomis Nord.

Astăzi, preoții parohiei  sunt: preotul paroh Pandele Iulică Stelian,  preotul Hogea Stănică Stelian, preotul Prof. Tucă Nicuşor și preotul Pandele Petre Jan.

Sfinții Trei Ierarhi

În fiecare an, pe 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur . În zilele împăratului Alexie I Comnenul, secolul XI, între teologi au apărut neînţelegeri referitoare la cinstirea acordată celor Trei Sfinţi Ierarhi, propunându-se diverse ierarhii. Pentru a pune capăt disputei, sfinţii s-au arătat, unul câte unul, apoi toţi trei arhiereului Ioan, care păstorea cetatea Evhaitenilor. Atunci, sfinţii i-au spus ierarhului: „noi, precum vezi, la Dumnezeu una suntem şi nicio împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnaţi fiind de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Nu este între noi, unul întâi şi altul al doilea, şi de vei chema pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, scoală-te de porunceşte celor ce se ceartă să nu se mai certe pentru noi. Serbaţi-ne într-o singură zi şi ne prăznuiţi cu bună-cuviinţă”.


Ierarhul a făcut precum îl sfătuiseră sfinţii. În stabilirea datei de prăznuire, a plecat de la ideea că în luna ianuarie sunt prăznuiţi toţi cei trei sfinţi: Vasile cel Mare pe 1 ianuarie, Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar Ioan Gură de Aur (aducerea moaştelor) pe 27 ianuarie, de aceea a ales o dată de serbare comună în luna lui Gerar.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *