Invitație la Masa rotundă internațională Marea Neagră – un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și negre la linia orizontului

Invitație la Masa rotundă internațională Marea Neagră – un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și negre la linia orizontului

 Dr.  Dorin Popescu

Am plăcerea deosebită de a Vă invita la Masa rotundă internațională Marea Neagră – un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și negre la linia orizontului, care va avea loc la Constanța, sâmbătă, 17 noiembrie 2018 (Hotelul Ibis, Bd. Mircea cel Bătrân nr. 39B-41), conform programului-anexă.

Văd în prezența Dvs. la eveniment o încurajare explicită adresată mediilor academice, științifice și administrative locale pentru consolidarea interesului și acțiunilor acestora de a crea noi platforme de dialog și analiză geopolitică la litoralul Mării Negre și de a activiza/impulsiona dialogul actual în regiune, într-un spațiu văzut a fi drept unul de o importanță deosebită sau strategică pentru toate țările regiunii.

În context, prezența Dvs. la eveniment ar reprezenta o confirmare a disponibilității Dvs. de a gira și încuraja eforturile Asociației noastre (și deopotrivă eforturile întregii comunități locale) de a consolida profilul geopolitic și cultural al Dobrogei în plan național, regional și internațional. În acest sens, aș evidenția că Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House, singurul think-tank geopolitic din Dobrogea, este totodată singura organizație non-guvernamentală din orașul și județul Constanța care desfășoară activități geopolitice internaționale la Tomis.

De asemenea, potrivit preocupării permanente și prioritare a Asociației noastre de a crea o dezbatere cât mai amplă la nivelul experților din regiunea extinsă a Mării Negre cu privire la problemele și soluțiile comune ale regiunii, prezența Dvs. la eveniment ar da greutate suplimentară dezbaterii și ar contribui la crearea unui cadru mai larg al expunerii de puncte de vedere de care are nevoie cu adevărat o regiune pentru a se înțelege și pentru a armoniza și conveni platforme de dialog și consens.  

Masa Rotundă internațională pe teme geopolitice cu titlul Marea Neagră – un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și negre la linia orizontului reprezintă cel de-al doilea eveniment geopolitic internațional pe care Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House îl organizează în 2018.

La 27 ianuarie a.c., Asociația noastră a organizat, la Constanța, Masa Rotundă Internațională “O nouă arhitectură geopolitică la Marea Neagră? Semne premonitorii, conflicte și convergențe”, cu participarea unor valoroși experți din Ucraina și R. Moldova.

Evaluările de atunci se mențin și în prezent: Evenimentele politice se precipită la Marea Neagră. Pontul Euxin devine din nou teatru de confruntări geostrategice și spațiu de coexistență a unor ideologii, strategii politice, interese statale divergente, câteodată opuse. Riscuri non-tradiționale, specifice lumii moderne (conflicte hibride, războaie informaționale etc.), se adaugă conflictelor deja tradiționale ale regiunii Mării Negre (competiția pentru Strâmtori, conflicte înghețate, tatonări între blocuri militare antagoniste, negocieri și reconfigurări ale sferelor de influență între marii actori politici în plan regional etc.). Aceste fenomene sunt însoțite de o cultură (geo)politică anemică la nivel local (în polis-urile Mării Negre), cu o capacitate redusă de a prevedea, anticipa, preveni catastrofe.  Pare că spațiul extins al Mării Negre (concept politico-diplomatic românesc) își construiește, în subterane, o nouă arhitectură geopolitică în arealul pontic, ale cărei semne premonitorii au contur confuz și se sustrag lecturii exacte. Este nevoie de convergențe analitice, de efort și dialog pentru a identifica vectorii generatori și traseele geopolitice viitoare ale acestor semne, este nevoie de o cultură politică ce reclamă lecturi multiple, schimburi de idei, inventar consensual de sarcini și soluții.

Programul mesei rotunde

 Constanța, sâmbătă, 17 noiembrie 2018, Hotelul Ibis

Dr. Dorin POPESCU,

       Președinte

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *