Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, slujește astăzi la Mănăstirea Colilia

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, slujește astăzi la Mănăstirea Colilia

Ionuț Druche

Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Astfel, Sâmbătă, 21 aprilie, începând cu ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia. Așezământul monahal este ocrotit spiritual de către Sf. M. Mc. Gheorghe și este situat în apropierea localității Râmnicul de Jos, comuna Cogealac.

Luni, 23 aprilie, începând cu ora 8.30, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Constanța (str. Nicolae Iorga, nr. 12).

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în secolul al III-lea, în părţile Nicomidiei, din părinți evlavioși. A fost atras în mod deosebit de mânuirea armelor, ajungând la treizeci de ani la rangul de tribun, apreciat fiind de împăratul Diocleţian pentru victoriile pe care le adusese în lupte. În timpul prigoanei împotriva creștinilor comandată de împărat în anul 303, Sf. Gheorghe a renunțat la toate rangurile lumești și și-a mărturisit credința în Dumnezeu în fața lui Dioclețian.

În cele câteva zile de la mărturisirea credinței până la martiraj, Sfântul Gheorghe a făcut minuni și a îndurat cu stoicism multe chinuiri greu de imaginat. Toate acestea cu dus la convertirea multor păgâni, printre care și împărăteasa Priscila, cea care a primit numele Alexandra la Botez, omorâtă și ea la porunca împăratului. Sfântul Gheorghe a fost ucis prin decapitare cu sabia, fiind sărbătorit de Biserică pe data de 23 aprilie.

Sursî text și foto: Facebook Arhiepiscopia Tomisului

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *