Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a slujit la Martiriconul de la Niculițel (galerie foto)

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a slujit la Martiriconul de la Niculițel (galerie foto)

Ionuț Druche

În fiecrae an pe 4 iunie Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții martiri de la Niculițel, Zotic, Atal, Kamasie și Filip. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a slujit Sfânta Liturghie la Martiriconul de la Niculițel, alături de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii și Înaltpreasfințitl Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a răspuns astfel invitației Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii.

Moaștele sfinților martiri Zotic, Atal, Camasie şi Filip au fost descoperite într-o criptă a bazilicii din Niculiţel, judeţul Tulcea. După martiriul lor, moaştele au fost așezate într-o raclă şi depuse în criptă, iar în interior, pe peretele de la intrare, a fost inscripţionat textul „Martirii lui Hristos”, urmat de numelor lor.

Acești patru mucenici de la Niculițel au pătimit împreună, iar martirajul a avut loc în a doua jumătate a secolului al IV-lea. După descoperirea moaștelor, în anul 1971, în urma unor surpări de teren cauzate de ploi abundente, relicvele au fost luate de către arhiereul-vicar de atunci, Gherasim Constănţeanul, şi depuse în biserica mănăstirii Cocoşu, din jud. Tulcea, unde se află şi astăzi.

Sursă text și foto: Facebook Arhiepiscopia Tomisului și Facebook Episcopia Tulcii

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *