Grupul bizantin „Sfântul Ierarh Vasile Cel Mare” al Arhiepiscopiei Tomisului a obținut locul I în cadrul Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul”

Grupul bizantin „Sfântul Ierarh Vasile Cel Mare” al Arhiepiscopiei Tomisului a obținut locul I în cadrul Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul”

Ionuț Druche

Grupul bizantin „Sfântul Ierarh Vasile Cel Mare” al Arhiepiscopiei Tomisului a obținut locul I la secțiunea Interpretare muzică psaltică din cadrul Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul” ce s-a desfășurat în această seară la Palatul Patriarhiei Române. Grupul bizantin „Sfântul Ierarh Vasile Cel Mare” este condus de dirijorul Marian Bostan.

O premieră la împlinirea unui deceniu de la prima ediție a concursului, toate cele șase coruri participante la secțiunile Interpretare muzică psaltică și Interpretare muzică corală au obținut locul I. Premiile au fost oferite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezența Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Grupul Bizantin Sfântul Ierarh Vasile Cel Mare, din Arhiepiscopia Tomisului, Corul Vlaho-Bizantin, din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și Corul Byzantion, din Arhiepiscopia Iașilor au concurat la secțiunea Interpretare muzică psaltică, iar corul Cvartson, din Arhiepiscopia Iașilor, Corul de Cameră Excelsior, din Arhiepiscopia Timișoarei și Corala Sfinții Arhangheli – Paris, din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale au participat la secțiunea Interpretare muzică corală.

La sfârșitul evenimentului Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a declarat:

Mărturisirea credinței ortodoxe prin muzică bisericească, aceasta este meditația noastră scurtă din această seară. Ediția a 10-a aniversară a festivalului concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul” ne cheamă să mulțumim lui Dumnezeu pentru lucrarea culturală și misionară desfășurată prin acest concurs timp de un deceniu, și să felicităm pe toți cei care au contribuit la această lucrare cu multă bucurie și dăruire de sine, susținând interpretarea autentică a muzicii bisericești, facilitând accesul publicului larg la acest gen de muzică  și îmbogățind repertoriul religios și muzical românesc.

Până în prezent la edițiile acestui festival concurs au participat coruri reprezentând instituții de învățământ teologic, catedrale eparhiale, licee de artă, protopopiate, parohii, mănăstiri și universități din țară. Totodată compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române au realizat piese muzicale cu diferite teme. Anul 2017 a fost declarat în Patriarhia Română Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Acest aspect a fost reflectat și în proba de concurs din cadrul secțiunilor de compoziție.”

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *