File din istoria presei religioase dobrogene. TOMIS – revista episcopiei Constanta

File din istoria presei religioase dobrogene. TOMIS – revista episcopiei Constanta

Istoria presei dobrogene nu are o traditie indelungata, fara a exista o presa proprie pana in momentul revenirii Dobrogei la Patria-Mama. Abia anul 1879 marcheaza debutul publicatiilor dintre Dunare si Mare. Daca primul periodic tulcean este „Steaua Dunarii” (22 iunie 1879-1891), cel dintai jurnal tomitan este „Farul Constantei” (10 mai 1880 – 26 noiembrie 1938). O „stea” si un „far” care i-au calauzit pe inaintasi in primii pasi pe taramul fascinant al imortalizarii clipei in paginile de ziar.

Prima tentativa publicistica este reprezen-tata de „Noua revista a Dobrogei”, o gazeta interdisciplinara a „Invatatorilor, Preotilor, Proprieta-rilor Mari si Mici din Dobrogea” (15 noiembrie 1901 – septembrie 1902). Totusi, cea mai importanta ramane „Tomis – revista eparhiala” (15 aprilie 1924 – iunie 1948), care debuteaza la aproape un an de la reactivarea episcopiei din Constanta. In 1924, la sedinta preoteasca din 1 aprilie, episcopul Ilarie al Tomisului, propune infiintarea unui periodic care sa fie „o tribuna publica de la care preotii sa-si poata exprima ideile cu privire la chestiuni bisericesti”.

In istoria de peste doua decenii intervin o serie de schimbari, de la subtitlu, pana la structura revistei. Subtitlul initial, „foaia oficiala a eparhiei de Constanta”, se schimba in „revista eparhiala” (ianuarie 1927), apoi „revista oficiala, lunara, eparhiala de Constanta” (in 1943) si „revista de cultura crestina” (in mai-decembrie 1947), pentru ca in aprilie-mai-iunie 1948 sa devina „revista bisericeasca a Eparhiei Constanta”.

O traditie impaman-tenita a Bisericii Ortodoxe este girarea cartilor si a revistelor de catre ierarh. In acest sens, la inceputul celui de-al cincilea an de aparitie, in cuvantul „Catre cititori” redactorul aprecia ca: „Daca P.S. Ilarie a fost creatorul revistei, apoi PS Episcop Gherontie este crescatorul si dezvoltatorul ei… Preasfin-titul Gherontie, (este) Patronatorul moral, si material al revistei”. Au urmat: episcop-locotenent Eugen Laiu si episcopul Chesarie Paunescu.

In implinirea obiectivelor stabilite in articolul-program, colegiul de redactie era ajutat de colaboratori, in marea lor majoritate preoti: Ghe. Vasilescu Znagoveanu-Malu, Iulian Constantinescu, Rosculet, V. Georgescu, Ilie I. Nicolau, Radulescu-Stefanesti, George Petre-Brosteni, M. Buric, T. Samoila s.a. Exceptie de la tagma preoteasca fac avocatul prof. Ion Dinu, doctor in teologie, prof. C. Muresanu, Ghe. Moraru – sef culegator tipograf s.a.

De-a lungul intregii sale existente, publicatia abordeaza teme de interes preotesc, acoperind o gama larga de probleme: istorie, pastoratie, invatamant, articole ce vizeaza rolul femeii in familie, traduceri, povesti moralizatoare si multe altele. Numeroase articole prezinta modul de abordare al unor probleme practice: cum trebuie abordati cei de alte confesiuni, cum se intocmeste monografia parohiei, ce teme trebuie discutate la conferintele si cercurile culturale preotesti, importanta cunostintelor de cultura generala care sa le permita preotilor sa faca fata oricarei discutii, din orice domeniu. In paralel, exista si o sectiune oficiala in care erau diseminate circulare, telegrame, legi, vizite canonice, miscarea clerului, etc.

Dupa revolutia din 1989 a fost organizat un centru arhiepiscopal la malul marii. Arhiepiscopul Lucian Florea a reluat, intr-o forma noua, vechea revista eparhiala Tomis. „Tomisul ortodox”, „Periodic al Arhiepiscopiei Tomisului”, format tabloid, imprimat la S.C. Poligraf S.A. a aparut in perioada 1990-1993. In cuprinsul ei puteau fi citite articole in care era explicat rolul unor practici cultice (ex. postul) si modalitatea de implinire, semnificatia sarbatorilor, preluari din periodicele Patriarhiei, stiri locale (rubrica „Din activitatea Arhiepiscopiei Tomisului – Constanta”, admiterea in Seminarul teologic de la Tulcea, sfintirea de biserici, s.a.), mesaje ale Arhiepiscopului Lucian rostite cu diverse ocazii, editoriale scrise de arhiereul Dobrogei, scrisori adresate de Patriarhul Teoctist omologilor sai (ex. reactivarea Mitropoliei Basarabiei), reproducerea unor acte si comunicate patriarhale, articole care descriu vietile sfintilor dobrogeni, interviuri cu personalitati ale vremii, etc. Un spatiu destul de amplu a fost rezervat articolelor istorice, pe teme morale si de educatie religioasa. In plus, pot fi citite fragmente ample din Sfanta Scriptura si Filocalie, o rubrica de „Cuvinte intelepte”, prezentari ale manastirilor din Dobrogea, indemnuri pastorale. Numarul din decembrie 1991-ianuarie 1992 este dedicat in intregime sarbatorilor de iarna.

O alta revista care poarta numele cetatii de la malul marii, „Tomisul ortodox”, „revista studenteasca de cultura, informare, atitudine si spiritualitate ortodoxa” se voia varianta studenteasca a predecesoarelor. Editata in perioada octombrie – decembrie 1998 – iulie – septembrie 1999 (patru numere), pusa sub dublul patronaj al Arhiepiscopiei Tomisului si al Universitatii „Ovidius”, imprimata la editura „Europolis”, revista se adresa in special tinerilor, incercand sa implineasca obiectivele formulate in articolul program. A aparut cu binecuvantarea Arhiepiscopului Lucian Florea. Formatul revistei este 30×21.

In cele 80 de pagini, cat insumeaza colectia, au vazut lumina tiparului pastorale, articole legate de semnificatia sarbatorilor din luna respectiva, partituri pentru cantari bisericesti, poezii cu tematica religioasa, materiale despre viata religioasa a tinerilor, invatamant religios, articole despre problemele societatii contemporane, traduceri, prezentari de carte, necrologuri, istorice ale bisericilor si manastirilor din cuprinsul Eparhiei, rugaciuni, programe de admitere la Facultatea de Teologie. Genurile publicistice abordate variaza de la stire, interviu, reportaj, pana la comentariu, portret si pamflet.

Prin consemnarea cu acrivie a evenimentelor, „Tomis”-ul s-a impus in presa si istoria dobrogeana, fiind studiat si astazi de cercetatorii interesati nu doar de viata Bisericii, ci de a provinciei, in general.

Autor: Laura Caloean

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *