Două medalii de aur și una de argint pentru Corala „Armonia” la World Choir Games

Două medalii de aur și una de argint pentru Corala „Armonia” la World Choir Games

Ionuț Druche

În perioada 4-14 iulie, Corala ortodoxă bărbătească „Armonia” a participat, pentru a patra oară, la World Choir Games (Olimpiada Mondială a Corurilor), care a avut loc la Tshwane, Africa de Sud, unde a fost înscrisă la trei secțiuni: „Folclor a cappella”, „Cor bărbătesc” și „Muzică sacră a cappella”.

Pe 7 iulie, a avut loc festivitatea de premiere pentru două dintre secțiunile la care „Armonia” a concurat, fiind laureată cu medalie de aur la secțiunea „Cor bărbătesc” și medalie de argint la secțiunea „Folclor a cappella”, iar aseară, Corala Arhiepiscopiei Tomisului a fost laureată cu medalia de aur la secțiunea „Muzică sacră a cappella”. Este singura corală care a reprezentat România la această competiție.

După obținerea medaliei de aur de aseară Corala Armonia a postat următorul mesaj pe pagina sa de facebook: „În această seara am cucerit din nou o medalie de aur la categoria Muzică Sacră! Cu ajutorul lui Dumnezeu, venim ACASĂ cu două medalii de aur și una de argint, câștigate la cea mai prestigioasă competiție corală mondială, World Choir Games, desfășurată anul acesta în Tshwane, Africa de Sud! Pentru toate aceste reușite Îi mulțumim în primul rând lui Dumnezeu, iar în al doilea rând Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului pentru tot sprijinul și toată susținerea! De asemenea, dorim să vă mulțumim și domniilor voastre pentru miile de mesaje de susținere și apreciere, asigurându-vă la rândul nostru de tot respectul, aprecierea și iubirea noastră!
Cu prețuire, Corala Armonia din Constanța”.

Desfășurată la Tshwane, în Africa de Sud, Olimpiada Mondială a Corurilor a adus pe aceeași scenă peste 300 de coruri din 62 de țări: Rusia, România, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, China, Germania, Marea Britanie, Indonezia, ș.a.

Corala „Armonia”, dirijată de către Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru, a interpretat următoarele piese:

– Secțiunea „Folclor a cappella”: „Lăutărească” (Grefiens Vinicius); „Divertisment staccato” (Ion Popescu Runcu) și „Paparudă” (Valeriu Roman);

– Secțiunea „Cor bărbătesc”: „Sârba pe scaun” (Alexandru Paşcanu), „Trosterim Musik” (Anton Brukner), „Voices of the Ancients” (Don Mcdonald), „Doamne buzele mele” (Ion Popescu Runcu);

– Secțiunea „Muzică sacră a cappella”: „Tatăl nostru” (Irina Odăgescu Ţuţuianu), „Psalmul 23, Cine, cine? ” (G. Musicescu), „Te slăvesc pre Tine, Părinte” (Pascal Bentoiu, aranjament după manuscris Gelu Stratulat) și „Gratias Agimus Tibi” (J. Leo Hasler).

Corala ortodoxă bărbătească „Armonia”

A fost înființată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar din 2004 a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului.

Corala a susținut numeroase concerte în țară, dar și în afara țării precum: Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, în prezența S.S. Bartolomeu I, Roma, Bari, Madrid, Castellon, Ierusalim, Tel-Aviv, Haifa, turneu prepascal în Elveția, Dublin, Londra, Strasbourg, Nurnberg, Lisabona, Barcelona, Paris, Insula Lesbos, Dobrich ș.a.

Dintre rezultatele obținute pe plan internațional amintim: dublu medaliată cu aur, în vara anului 2012, la ”World Choir Games” din S.U.A. În anul 2013, la Campionatul European al Corurilor, desfășurat la Graz, Austria, corala a câștigat Marele Premiu la secțiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur (secțiunile: Folclor și Cor bărbătesc) și una de argint (Muzică sacră); în anul 2014, a fost laureată cu aur (secțiunea Artă sacră), cu medalie de aur și Marele Premiu (Cor bărbătesc de cameră) la „World Choir Games” (Riga, Letonia); în 2015, medalie de aur (Coruri de cameră) în cadrul competițiilor „European Choir Games” și ”Grand Prix of Nationes” (Magdebourg, Germania), iar în anul 2016 a fost laureată cu medalia de aur la secțiunile Cor bărbătesc de cameră și Muzică sacră a cappella la ”World Choir Games”, Sochi, Rusia. În anul 2017, a fost invitată de onoare la cel mai prestigios festival al statului Israel (Gospel festival Zimria).

Corala este formată din preoți, diaconi și studenți ai Facultății de Teologie din cadrul Universității „Ovidius”, Constanța, și abordează un repertoriu diversificat, compus atât din piese religioase, folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.

Sursă text și foto: Facebook Arhiepiscopia Tomisului și Corala Armonia din Constanta

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *