CONCURS ALEGE ȘCOALA!

CONCURS ALEGE ȘCOALA!

Alexandra Drugan

Proiectul Alege Școala! dă startul unui concurs pentru elevi

Fundația World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Română, derulează proiectul “Alege Școala“ în perioada aprilie 2018 – aprilie 2021, în șapte comunități, respectiv trei județe (Ialomița, Prahova, Constanța): Armăsești, Drăgoești, Roșiori, Maia, Rădulești, Vălenii de Munte și Medgidia.

În cadrul proiectului „Alege Școala!”, copiii beneficiază de educație remedială, activități extracurriculare, Școala de Duminică, toate activitățile fiind menite să prevină abandonul școlar.

Proiectul „Alege Școala!” dă o șansă la educație copiilor prin diferite mijloace. Unul dintre ele este concursul care va debuta în data de 1 martie 2020.

Concursul își propune să îi ajute pe participanţi să descopere și să își dezvolte un minim de competențe sociale necesare adaptării în sistemul educațional și totodată în vederea responsabilizării sociale.

OBIECTIVELE CONCURSULUI:

Îmbunătățirea competențelor sociale interpersonale (relaționare socială și rezolvare de probleme sociale) prin probe de concurs care includ interacțiuni pozitive și constructive cu ceilalți colegi și implicarea în rezolvarea conflictelor cu ajutorul unor strategii adecvate vârstei.

Îmbunătățirea competențelor intrapersonale prin probe de concurs care să crească toleranța la situații care provoacă frustrarea și care să promoveze respectarea regulilor.

Promovarea voluntariatului și a responsabilizării sociale.

Concursul se adresează tuturor copiilor din ciclurile primar și gimnazial, cu risc de părăsire timpurie a școlii.

Etapa I – Tema: ÎNVĂȚĂM ÎMPREUNĂ

– Perioada de desfășurare: 1-25 martie 2020

La nivelul școlii se organizează o probă de concurs centrată pe competențele sociale -relaționare socială, rezolvarea de probleme sociale, responsabilitate socială, competențe dobândite în cadrul campaniilor de responsabilitate socială, la care au participat în proiect. Activitatea va consta într-un joc de rol.

Etapa a II-a – Tema: ALEGEM SĂ ÎNVĂȚĂM ȘI SĂ AJUTĂM

– Perioada de desfășurare: 21 aprilie – 15 mai 2020

La nivelul fiecărei școli se organizează o probă de concurs centrată pe imaginație, creație literară/artistică și competențele sociale și educaționale (relaționare socială, rezolvarea de probleme sociale) în cadrul căreia participanții vor avea de alcătuit un PROIECT – o temă la alegere, din cele enumerate mai jos, care să respecte tematica propusă şi modalităţile de abordare de mai jos:

Secţiunea literară

O scrisoare către Dumnezeu despre cum aș putea să-mi ajut un coleg să aleagă școala (max. 1 pagină);

Un articol de ziar despre preocupările educative ale elevilor din ziua de azi;

O poezie despre şcoală și educație;

O povestioară moralizatoare despre personajele preferate din lecturile parcurse la școală (max. 2 pagini);

O rugăciune către Dumnezeu pentru cei care nu merg la şcoală.

Secţiunea artistică

Un desen/pictură care să ilustreze dragostea de învățătură (A4 sau A3);

O fotografie inedită în concordanţă cu tema concursului;

O descriere a unui joc imaginat de copii, care a fost jucat/poate fi jucat (se apreciază inventivitatea).

Secţiunea multimedia

Interviu cu un profesor sau preot din comunitate despre cum au ales școala/cariera pe care au urmat-o;

O prezentare multimedia despre școală, comunitate, biserică, etc (film, ppt. etc.).

Premierea va avea loc în perioada 1-15 iunie 2020.

Prin proiectele pe care le derulează, Patriarhia Română se străduieşte să-i integreze pe copii în duhul prieteniei şi al comuniunii, să prevină abandonul şcolar în familiile sărace şi în cele în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Biserica se străduieşte să suplinească lipsa de afecţiune  părintească, lipsa atmosferei de familie şi încurajează copiii să își cultive talentul în folosul Bisericii şi al societăţii.

În vederea stimulării copiilor pentru a frecventa şcoala, se desfăşoară mai multe activităţi, dintre care menționăm: dezvoltarea şi implementarea unor programe de sprijin pentru creşterea accesului şi participării copiilor la educaţie; derularea unui program de tip “şcoală după şcoală” şi implementarea în cadrul programului a unui toolkit educaţional inovativ adaptat nevoilor copiilor.

Alege Școala 106976” proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Prioritatea de investiții 10(i) Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non-formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare. Contract Nr. POCU/74/6/18/106976.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *