Celebrarea eroilor în Dobrogea – Dobromir Deal

Celebrarea eroilor în Dobrogea – Dobromir Deal

Dr. Dorin Popescu,

președintele Asociației “Casa Mării Negre / Black Sea House”

La invitația lui Cristi Crăciun, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități AMVVD, sucursala Constanța, am participat ieri, la Dobromir Deal, județul Constanța, alături de organizatori, prieteni și un numeros public, la sfințirea unui monument dedicat eroilor români din localitate.

Inițiativa i-a aparținut lui Cristi Crăciun, “fiu al satului” și a fost implementată cu sprijinul a trei instituții importante din Dobrogea (Asociația Națională “Cultul Eroilor” – Regina Maria, filiala Constanța, Remus Macovei; Arhiepiscopia Tomisului; Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, filiala Constanța), alături de care și Asociația “Casa Mării Negre / Black Sea House” desfășoară importante proiecte similare în regiune.

Cristi Crăciun a identificat și documentat jertfele a 22 de eroi din Dobromir Deal, care au murit pe fronturile de luptă în cele două războaie mondiale. Crucilor și numelor lor de pe lista inclusă pe frontispiciu li s-a adăugat, în mod simbolic, o cruce dedicată Eroului Necunoscut, căruia încă Țara Îi este datoare. Inițiativa lui Cristi Crăciun de a cinsti memoria acestor eroi locali printr-un monument (care se adaugă Cimitirului Eroilor locali, amplasat și acesta în curtea Bisericii din localitate – Parohia “Sf Gheorghe” Dobromir) este una care s-ar cuveni multiplicată în toate localitățile României. Odată cu monumentul Eroilor de la Dobromir, numărul monumentelor dedicate Eroilor Români ajunge în județul Constanța (dacă nu mă înșel) la 217.

Ieri am avut și eu posibilitatea de a formula public câteva gânduri modeste privind celebrarea eroilor în România.

Este cert că prin “Eroi” ai poporului român deja subînțelegem numeroase alte categorii despre care obișnuim să uităm (eroi care și-au riscat viața, nu numai care și-au pierdut-o, invalizi, eroi care au murit pentru Țară în spatele frontului, eroi care și-au pierdut viața d.p.d.v. psihic, în împrejurări care câteodată ating martiriul, românii din provinciile istorice rămase în afara frontierelor care îi așteaptă și astăzi pe românii “de dincoace”, martirii din închisorile comuniste, deportații, strămutații etc.).

Pe de altă parte, două lucruri le-ar putea aduce Eroilor noștri liniștea pe care încă nu o au sub crucile din cimitire: să fim alături de ei așa cum sperau (“Cu noi este Țara și Dumnezeu”) și să facem în fiecare zi o Țară mai apropiată de cea în numele căreia s-au sacrificat aceștia. O Țară mai bună, mai frumoasă, mai puternică, mai liberă, mai cinstită, mai tolerantă, mai europeană, cu mentalități și instituții puternice, cu oameni gospodari și cinstiți, cu rădăcini și tradiții, purtătoare de valori naționale europene. Lupta pentru această țară nu se duce (numai) la București. Și nu o duc oamenii politici. Lupta pentru această țară se duce pretutindeni, iar eroii autentici de astăzi sunt cei duc această luptă (împotriva firilor stricate ale celor care le țin sub lacăt viitorul).

În mic, eu cred că liniștea celor care au murit cu gândul la România se va obține când urmașii acestora vor reuși să facă din România o Țară în care copiii ei să își dorească să crească și să rămână.

Felicitări, Cristi Crăciun!

Foto: Dan Nicolau (mulțumiri!)

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *