Arhiepiscopul Lucian Florea va fi pomenit azi, la Mănăstirea Lipnița, la 14 ani de la trecerea la Domnul

Arhiepiscopul Lucian Florea va fi pomenit azi, la Mănăstirea Lipnița, la 14 ani de la trecerea la Domnul

Ionuț Druche

Miercuri, 29 august, Biserica Ortodoxă cinstește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la mănăstirea Lipnița, care-și cinstește ocrotitorul. După Sfânta Liturghie, Ierarhul Tomisului va oficia slujba parastasului la împlinirea a 14 ani de la mutarea la Domnul a Arhiepiscopului Lucian Florea, al Tomisului.

Arhiepiscopul Lucian Florea s-a născut la 3 aprilie 1922, în comuna Stremţ, judeţul Alba. La botez a primit numele Simion. După studii în teologie şi o bogată activitate misionar-religioasă a fost ales Arhiepiscop al Tomisului de către Colegiul Electoral Bisericesc pe 27 septembrie 1990, după ce, inițial, a ocupat funcția de arhiereu vicar cu titulatura Tomitanul.

Sub păstorirea sa, Eparhia Tomisului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, fiind înscăunat Arhiepiscop în ziua de 25 noiembrie 1990, în Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanța.

Totodată, în acea vreme, a fost reluat învățământul teologic din Constanța, prin înființarea unei secții de teologie în cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius”.

Pensionat pe caz de boală în anul 2000, Arhiepiscopul Lucian şi-a petrecut ultimii ani în reşedinţa arhiepiscopală din strada Sfântul Constantin Brâncovenu, Constanţa. A trecut la Domnul pe 30 august 2004. Trupul său este înhumat în Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, în partea stângă a pronaosului.

Sursă text și foto: Facebook Arhiepiscopia Tomisului

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *