Apel la contribuții pentru volumul colectiv “Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis”

Apel la contribuții pentru volumul colectiv “Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis”

În momentul de față, se află în pregătire un volum colectiv dedicat șederii la Tomis a poetului Publius Ovidius Naso / Ovidiu, care ar urma a fi publicat, la o editură prestigioasă din România, în 2017, pentru a marca împlinirea a 2.000 de ani de la moartea acestuia.

Volumul respectiv, Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis, va conține texte reprezentative inedite despre Ovidiu, în diferite formate și stilistici (texte literare, studii culturale, studii critice, analize de text, eseuri etc), semnate de specialiști/exegeți ai operei Poetului, de oameni de cultură (omologați/validați în comunitatea culturală tomitană și/sau în plan național), dar și de către oameni simpli din Cetatea Tomisului, care iubesc cultura (studenți, elevi etc). Prefața va fi semnată de către o personalitate a vieții culturale românești – Liviu Franga, cel mai recunoscut specialist în literatură latină din România.

Acest volum poate fi văzut deopotrivă ca un semn de omagiu al comunității culturale tomitane / naționale față de Poetul Ovidiu și ca o contribuție analitică la opera acestuia scrisă la Pontus Euxin (volum de exegeză).

Volumul va fi structurat pe patru capitole tematice: Vocile Exegezei, Vocile Culturii, Vocile Cetății, Prieteni de departe și va conține, de asemenea, biografii ale autorilor, indice de autori, o cronologie a principalelor acțiuni care marchează bimilenarul morții Poetului, o biliografie actualizată a lui Ovidiu (în limba română etc).

Unul din pariurile secundare ale cărții este coagularea comunității culturale din Constanța/Dobrogea în jurul unei teme comune de reflecție (opera lui Ovidiu, cel mai sonor nume cultural al Tomisului).

Coordonatorul volumului, dr. Dorin POPESCU, lansează, cu această ocazie, un apel la contribuții pentru oamenii de cultură din Constanța (specialiști în opera lui Ovidiu, scriitori, istorici, arheologi, critici literari, oameni de cultură, studenți, elevi etc), pe care îl transmite inclusiv cititorilor publicației noastre, TOMISUL ORTODOX.

Textele, redactate/procesate în Word, font Times New Roman (12 pt, spaţierea dintre rânduri 1, numărul de cuvinte recomandat 5000 – 7000), ar urma a fi trimise pe adresa de e-mail ovidiutomis2000@yahoo.com, până la 30 aprilie 2017. Textele vor fi selectate de Dorin POPESCU, în calitate de coordonator al volumului.

Totodată, autorii vor transmite, până la aceeași dată, 30 aprilie a.c,, o scurtă biografie, de 15-20 rânduri, însoțită de o fotografie (biografiile autorilor vor fi publicate la finalul cărții).

Costurile publicării volumului va fi asigurate integral de către coordonatorul acestuia.

Dorin Popescu s-a născut la Tufeni, județul Olt, la 18 aprilie 1970, într-o familie de dascăli.

Este fost diplomat (cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României – la Moscova, Cernăuți și Sarajevo), analist politic. eseist, critic literar și cadru universitar (lector la Universitatea Andrei Șaguna Constanța, Facultatea de Științele Comunicării și Științe Politice, unde a predat cursuri din ariile curriculare Comunicare și Relații Internaționale).

A absolvit Academia Navală Mircea cel Bătrân și Facultatea de Litere și Teologie a Universității Ovidius din Constanța (profilul Litere, specializarea Limba Română – Limba Latină) și este doctor în Filologie, din 2012, cu teza Paradigma constituirii discursului literar la Constantin Noica (conducător de doctorat: prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava; primul conducător de doctorat, la Universitatea din București, a fost Marin Mincu).

Este autorul cărții Noica. Bătălia continuă (Editura Ideea Europeană, București, 2013, debut în volum) și al volumului Figuri ale textului anteic (antologie de eseuri, texte critice și articole, publicată la aceeași editură, 2016 – autor unic).

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *