Activitățile de vară din proiectul „Alege Școala!”

Activitățile de vară din proiectul „Alege Școala!”

Alexandra Drugan

Proiectul „Alege Școala!”, implementat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, oferă copiilor defavorizați activități educative și recreative pe întreaga perioadă a vacanței. Din cele 7 comunități ale proiectului, 932 de copii vor participa la următoarele tipuri de activități online, pe grupurile de whatsapp deja create: educație remedială la limba română și matematică, Școala de Duminică, consiliere psihologică și terapie comportamentală. Un loc aparte în programul de vară pregătit pentru elevii din învățământul primar și gimnazial este tabăra „Licărul de lumină din pridvorul satului”, pentru că vacanța înseamnă joacă și voie bună.

Când învățatul devine distractiv, copiii sunt foarte bucuroși. Activitățile de tip „școală după școală” pun la dispoziția elevilor instrumente de lucru interactive, care să îi atragă spre a învăța cu plăcere. Săptămânal, copiii vor efectua fișe de lucru la matematică și limba română, care consolidează materia învățată de-a lungul anului școlar care tocmai s-a încheiat. 40 de cadre didactice, alături de 7 preoți, vor umple cu activități educative timpul liber al copiilor în vacanță. Cei mici vor continua Școala de Duminică, unde informațiile spirituale se îmbină cu lecțiile de viață, contribuind astfel la dezvoltarea personală a elevilor.

Pentru copii, Biserica nu este doar locul în care se roagă și participă la slujbe, ci și un spațiu de joacă. Întotdeauna au fost încântați să meargă acolo să picteze, să facă brățări și să învețe lucruri noi, iar perioada pandemiei i-a făcut să ducă dorul acelor ore petrecute în Biserică. Acum a venit momentul să recupereze timpul pierdut și vor avea ocazia să participe la ateliere de cunoaștere, pictură, creație și nu în ultimul rând la multe jocuri în tabăra „Licărul de lumină din pridvorul satului”, care se va ține fie în curtea bisericii din fiecare comunitate, acolo unde spațiul permite, fie în curtea școlii.

În paralel, se derulează etapa a doua a concursului „Alege Școala!”, care presupune o probă centrată pe imaginație, creație literară, artistică, dar și competențe sociale și educaționale. Pornind de la tema „Să învățăm și să ajutăm împreună!”, cei mici au de făcut un proiect la alegere. În funcție de secțiunea pe care și-o aleg, pot scrie o scrisoare către Dumnezeu sau o poezie despre școală și educație, pot face un desen care să ilustreze dragostea pentru învățătură sau o fotografie, iar cei care au aspirații și talent jurnalistic pot realiza un interviu cu un profesor sau preot din comunitate despre cum și-a ales cariera pe care o urmează.

Nici nu a început bine etapa a doua a concursului, iar copiii deja au început să trimită lucrări. Gabriela, în vârstă de 12 ani, a ales să scrie o rugăciune pentru copiii care nu merg la școală, pentru că, spune ea, avem datoria morală de a ne ruga pentru binele tuturor copiilor care nu consideră importantă școala.

„Dumnezeule Presfințite izvor de întelepciune și de bunătate nemărginită,

Trimite harul Tău asupra copiilor care nu merg la școală

Luminează-le mintea și calea, îndrumă-le pașii pentru a merge la școală.

Mulțumesc Doamne că-mi asculți rugăciunea.

Amin.”

Părintele Constantin Naclad, managerul proiectului „Alege Școala!”, consideră că „în această perioadă dificilă, mai ales pentru copii, după ce au stat departe unii de ceilalți, a fi împreună devine o prioritate, în vederea restabilirii unui echilibru interior, necesar creșterii și dezvoltării lor armonioase. Taberele de vară intitulate Licărul de lumină din pridvorul satului vor încerca să creeze acel cadru potrivit întâlnirii copiilor, bucuriei și apropierii lor de Hristos.”

Proiectul „Alege Școala!” se derulează proiectul “Alege Școala!“ în perioada aprilie 2018 – aprilie 2021, în 7 comunități, respectiv 3 județe (Ialomița, Prahova, Constanța): Armăsești, Drăgoești, Roșiori, Maia, Rădulești, Vălenii de Munte și Medgidia. Scopul proiectului este prevenirea abandonului școlar prin suport educațional și spiritual.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *