21 Februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne. Celebrăm limba română oriunde în lume este casa ei

21 Februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne. Celebrăm limba română oriunde în lume este casa ei

Dr. Dorin Popescu, președintele „Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House”

Astăzi, 21 februarie, celebrăm modest o sărbătoare care ni se pare de nișă. Astăzi celebrăm Ziua Internațională a Limbii Materne.
Și în această zi, nu numai la 31 August, românii din România și din afara ei celebrează împreună Ziua Limbii Române.
A vorbi despre limba română este ca o duminică; „Limba română este patria mea” (Nichita Stănescu), este „partea noastră de cer” (Constantin Noica).
Limba română a stat și stă la temelia poporului român, însoțind bucuria și suferința acestuia – cântându-i bucuria și dorul, alinând suferința și jalea, dând tuturor celor din jur nume după rostul lor și firea noastră.
Limba noastră-i limbă sfîntă, / Limba vechilor cazanii, / Care-o plîng și care-o cîntă / Pe la vatra lor țăranii” (Alexei Mateevici). “În al limbilor tezaur / Pururea o să rămână / Limba doinelor de aur, / Limba noastră cea română” (Grigore Vieru).
A celebra limba părinților și bunicilor noștri, a noastră și a tuturor urmașilor urmașilor noștri, este un semn suprem de responsabilitate și de respect, este o probă de iubire pentru cei ce-au fost și pentru cei ce vor fi.
Limba română își are eroii săi – românii care au cântat-o și iubit-o peste Prut, aducând-o acasă dintr-o prea lungă rătăcire a destinului, românii care nu consimt siluirii ei în spațiul nostru de etnogeneză și de iubire, românii plecați în lume, care plâng după iarba verde de acasă și deopotrivă cei rămași acasă, care țin pe umeri, zilnic, povara de a o păstra curată și vie.
Mulțumim astăzi tuturor celor care au dus bătălii, știute sau neștiute, pentru a păstra pură și vie limba mamei și a buneilor noștri.
Mulțumim astăzi tuturor celor care au ținut aprins rugul pentru limba mamei, tuturor celor care mai luptă, în spațiul de formare a poporului și a limbii române, împotriva celor ce o vor captivă.
Mulțumim astăzi tuturor șlefuitorilor limbii noastre, de la Eminescu la Vieru, de la Școala Ardeleană la românii de peste Prut, de la dăscălița lui Goga la învățătorul din Bucovina, de la Cumpăna la Deleni ori Ostrov ori Murighiol, mulțumim astăzi tuturor celor ce n-au stat smeriți în fața pericolelor și grijii altora de a o poci, defăima sau distruge.
Mulțumim astăzi celor care au păstrat curată nu numai limba română, ci și dragostea pentru ea.
Transmitem pe această cale felicitări tuturor cetățenilor români care celebrează altă limbă maternă decât limba română. Dreptul lor de a vorbi și cinsti limba lor maternă este cel puțin la fel de important ca dreptul meu, majoritar român în România, de a cinsti și prețui limba mamei mele – limba română.
La mulți ani tuturor celor care vorbesc și prețuiesc încă limba lor maternă, de la limbile aflate pe cale de dispariție până la limbile-mamut ale globaliștilor de astăzi!
La mulți ani tuturor celor care cred în limba română, care o vorbesc, care o iubesc, care o cinstesc, care o apără și care țin aprinsă, modest, dar tenace, dragostea noastră pentru ea!

Sursa foto deschidere: https://www.satmareanul.net/2013/02/04/concurs-de-recitari-de-ziua-internationala-a-limbii-materne/

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *