150.000 de sticle cu Aghiasmă Mare vor fi împărţite și anul acesta la Constanţa

150.000 de sticle cu Aghiasmă Mare vor fi împărţite și anul acesta la Constanţa

Ionuț Druche

Arhiepiscopia Tomisului păstrează tradiția și va împărți sâmbătă, 6 ianuarie 2018, de sărbătoarea Botezului Domnului, 150.000 de sticle cu Aghiasmă Mare. Evenimentul va avea loc de la ora 12:00, pe Faleza Cazinoului din Constanța și va fi precedat de slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la Catedrala din Constanța.

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat că: „Anul acesta, Boboteaza este fără ger, dar este cu apă multă şi noi vrem ca această sărbătoare să o pregătim aşa cum se cuvine. Ne-am pregătit cu 150.000 de sticle de aghiasmă. Acum se etichetează şi, sigur, vineri de dimineaţă, în Ajunul Bobotezei, vom începe slujba imediat după ora cinci dimineaţa, ca la ora şapte să fim în pridvorul Catedralei să sfinţim butoaiele cu aghiasmă. Sunt pe drum încă patru butoaie mai mari decât toate pe care le avem ca să putem să sfinţim apa o singură dată pentru tot ce se va îmbutelia. Avem voluntari care vin să ne ajute, sigur Armata, de asemenea, ne ajută în ziua de Ajun şi în ziua Bobotezei şi Jandarmeria”.

Înaltpreasfinția Sa a precizat că şi în acest an care trase de boi şi de măgari vor merge prin Constanţa, iar preoţii care le vor însoţi îi vor stropi cu aghiasmă pe credincioşi: „Şi în anul acesta vom avea tradiţionalul mers cu carele cu butoaiele, care trase de boi şi de măgari. Sfinţim şi în ziua Bobotezei apa la malul mării, lângă Cazino. Acolo vor fi crucea cu sticlele de aghiasmă pe care le vom duce pe 5 ianuarie, vineri în Ajunul Bobotezei şi de unde vor primi credincioşii în ziua de Bobotează sticlele cu aghiasmă pentru acasă. De asemenea, carele cu boi vor duce aghiasmă şi prin oraş, vor fi întâmpinate de credincioşi pe drum, preoţii care vor însoţi carele vor stropi cu agheasmă pe credincioşii care vor veni”.

Conform tradiţiei, Înaltpreasfinţitul Teodosie va arunca în apa mării trei cruci, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului, cruci ce vor fi recuperate de tinerii curajoşi.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *