12-19 noiembrie 2017, Săptămâna voluntariatului creștin în Arhiepiscopia Tomisului

12-19 noiembrie 2017, Săptămâna voluntariatului creștin în Arhiepiscopia Tomisului

Ionuț Druche

Începând de azi, 12 noiembrie, și până pe 19 noiembrie 2017, în Arhiepiscopia Tomisului se va desfășura „Săptămâna Samarineanului Milostiv”, săptămână dedicată voluntariatului creștin. Proiectul este coordonat de pr. consilier Vasile Rusnac, din cadrul Departamentul Social Misionar al Arhiepiscopiei Tomisului.

Pentru mai multe detalii, părintele consilier Vasile Rusnac a acordat un scurt interviu Revistei Tomisul Ortodox

I.D.: Părinte consilier, ce urmărește acest proiect?

Pr.V.R.: În cadrul proiectului vor fi organizate activități de informare în zilele de luni-miercuri asupra importanței voluntariatului ca formă a misiunii creștine și necesității acestuia la nivelul comunității. Scopul este crearea unei rețele de voluntari la nivelul Arhiepiscopiei Tomisului care să colaboreze cu parohiile ce desfășoară activități sociale, filantropice, culturale.

I.D.: Cum a luat naștere acest proiect?

Pr.V.R: După modelul proiectului „Săptămâna Voluntarului” derulat în ultimii ani în a 2-a sau a 3-a săptămână a lunii mai, ne-am propus să realizăm un proiect asemănător care să mobilizeze cât mai mulți credicncioși creștini, tineri și adulți deopotrivă, profesori de religie, parohii și ONG-uri. În acest sens, ca reper motivațional am ales Duminica a 25-a după Rusalii, care anul acesta va fi pe 12 noiembrie. Având în vedere că la Sfânta Liturghie se citește pericopa evanghelică cu pilda „Samarineanului Milostiv” ne-am propus ca aceasta să fie ziua în care să debuteze săptămâna voluntariatului creștin, pe care am propus să o denumim „Săptămâna Samarineanului Milostiv”.

Pr. Vasile Rusnac, Consilier în cadrul Centrului Eparhial Tomis

În această primă ediție ne-am propus să angrenăm în proiect, în mod special, profesorii de religie, având în vedere misiunea cu un specific aparte pe care o au, precum și faptul că ei trebuie să fie cei care contribuie la formarea reiligios morală a tinerilor – speranța noastră de mâine.

I.D.: Părinte consilier, care este rolul profesorilor de religie și cine sunt beneficiarii acestui proiect?

Pr.V.R: În general, misiunea profesorilor de religie este aceea de a contribui la dezvoltarea morală și spirituală a elevilor lor. În contextul nostru rolul profesorilor este de a organiza tinerii în vederea participării la activități de voluntariat în folosul comunității, a copiilor/tinerilor proveniți din familii aflate în situații de risc și de a colecta, concret, de a sprijini cu alimente neperisabile cantine sociale, de a dona și transmite persoanelor din grupul țintă materiale igienico-sanitare și alte forme de sprijin ce pot fi identificate în urma discuțiilor și colaborării dintre voluntari și beneficiari. Deci, beneficiarii acestui proiect vor fi copii, tineri și bătrâni din serviciile sociale ale Arhiepiscopiei Tomisului, acreditate sau în curs de acteditare urmând să fie sprijinite chiar și inițiative parohiale care au ca scop îmbunătățirea calității vieții sărmanilor pe care îi au în grijă.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *